Меню Затваряне

Какви са заплатите на свещениците в Румъния?

Доколкото може да се каже, че свещеничеството е професия или заемана длъжност, една от най-търсените професии в Румъния е тази на свещеник, показва проучване, цитирано от Антена Обсерватор.

Според данните духовно лице със средно образование печели около 4000 леи (1594 лева), а такъв с висше – около 5000 леи (1992 лева). Сумата може да се увеличи в зависимост от натрупания стаж и да достигне десетки хиляди леи на месец за тези, които заемат ръководни позиции в Румънската православна църква, предаде кореспондентът на БТА Мартина Ганчева.

Патриарх Даниил, който е начело на църковната йерархия, има заплата, подобна на тази на председателя на Сената или председателя на Камарата на депутатите. От 1 януари 2023 г. той получава месечно възнаграждение от около 25 000 леи (9960 лева) – колкото получават председателите на парламента.

Парите за заплати на свещениците в Румъния идват от държавния бюджет, отбелязва още Антена Обсерватор. През 2023 г. за представителите на религиозните институции са предвидени 817,3 милиона леи (325,617 милиона лева). Това е с 5% повече в сравнение с миналата година.

Освен това християнските храмове в Румъния ще получат от държавата 370,2 милиона леи (147,490 милиона лева) за поддържане и възстановяване на места за поклонение и 9,18 милиона леи (3,657 милиона) за заплати на несвещеническия персонал, ангажиран в богословски образователни звена и институции.

В момента в Румъния има над 20 000 души свещеници, които получават заплата от държавата, информира Антена Обсерватор.

———-

По информация на Dnes.bg

Posted in Новини, Новини от света, Съвременност

Вижте още: