Меню Затваряне

Какво да очакваме: патриарх Кирил като защитник на православието и борец срещу икуменизма?

Михаил Дроздов

Михаил Дроздов

Предвид войната в Украйна и желанието на Кремъл да разпръсне силите, които могат да му смажат главата – като отваря и разпалва проблеми на европейска земя – когато вече се видя, че руският газ не означава край за Европа, се очаква руският патриарх Кирил да започне да разпалва страстите на Балканите.

А ако искаш да запалиш Балканите, разбира се, това става най-лесно чрез старата балканска рана Македония (и като държава, и като територия). Просто сложи малко сол в раната Македония, и целите Балкани ще достигнат точката на кипене!

Няма да е изненада, ако Московската патриаршия, оглавявана от патриарх Кирил, се обърне на 180 градуса и вчерашните икуменисти, въвлечени във всички световни течения на икуменическото движение, внезапно осъдят икуменизма и пред ревностните православни християни в света се представят като единен център, борец срещу тази ерес.

Кирил вече е дискредитиран в икуменическите среди, а как няма да е, когато води християнски джихад? В тези среди вече няма никакъв шанс да бъде сравняван с авторитета на Вселенския патриарх. Затова той на само че няма какво да губи, а напротив – ще спечели, ако демонстративно изостави икуменизма и с тръби и барабани го осъди, като триумфално бъде представен като прозорлив борец за чистотата на православието.

В този контекст той много лесно може да използва календарната карта и ролята на Вселенския патриарх в икуменическите течения. Така Кирил ще бъде новият Кирил Александрийски, а Вселенският патриарх ще бъде Несторий.

По този начин Кремъл ще си осигури подкрепата на ревностните православни християни в лицето на СПЦ и официално ще циментира напълно русофилството в Белград, а подкрепата на ревностните православни християни от Македония (която ще бъде масова и истерична), ще вкара Македония под сръбския чадър и ще затвърди позицията ѝ като белградски домашен любимец – този път може би завинаги.

Разбира се, БПЦ ще продължи да играе ролята на лошата мащеха и още повече ще стимулира православните християни от Македония да се набутат по-силно под белградския чадър. Русофилството в България също ще се засили, така че напълно ще парализира нормалното функциониране на България като страна-членка на ЕС (стабилно правителство за София ще бъде само пожелателно).

Също така ще имаме интересна ситуация в Гърция и гръцкия свят. Дори със смяната на календара в Гърция и гръцките църкви, от далечната 1924 г. до ден днешен има немалък брой вярващи, които не са приели новия календар и казват, че официалната църква в Гърция е еретична и безблагодатна. Те имат храмове, манастири, духовници и епископи.

И до ден днешен те не признават официалните църкви в гръцкия свят, смятат ги за разединителни и неблагодатни, още повече че официалните църкви за тях са икуменически, а най-силното оръжие, с което официалната църква в Гърция ги дискредитира и до днес е, че те нямат един център и са разпокъсани на редица синоди.

Но ако патриарх Кирил се яви като „защитник“ на православието и борец срещу икуменизма – а той ще направи това много лесно, като просто напусне всички икуменически сдружения и официално прокълне и анатемоса икуменизма – не само СПЦ като цяло, но и МПЦ като домашен любимец на СПЦ, ще получи в своя подкрепа старостилците от гръцкия свят. Този ход дори ще ги обедини в един синод и една силна йерархия.

И така, Кремъл ще протегне ръката си, за да размъти водите на Балканите и в целия гръцки свят. Да не забравяме, че и до ден днешен сред ревностните православни християни в цяла Гърция все още циркулира и се предава „пророчеството“, че преди края на света, Русия ще помогне на гърците да освободят Константинопол. В целия руски свят има подобно „пророчество“ – как Русия преди края на света ще се сдобие отново с цар, който ще бъде единственият защитник на православните от световните заговорници срещу православието.

Не ме учудва, че след пристигането на митрополит Антоний в Македония веднага започнаха да се разпространяват снимки и текстове за неговия императорски произход от семейството на Романови…

———

Източник: Religija.mk

Posted in Публицистика

Вижте още: