Меню Затваряне

Как да четем Псалтир

Как трябва да се чете Псалтира при частно молитвено правило

 Ако четецът е свещеник, казва:

Благословен Бог наш всякога сега и винаги, и во веки веков. Амин.

 Ако не е свещеник, казва с умиление:

По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амин.

Царю небесни, Утешителю, Душе на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, съкровище на благата и подателю на живота! Дойди и се всели в нас, очисти ни от всяка сквернота и спаси, Благий, душите ни.

Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй ни (3 пъти).

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин.

Пресвета Троице, помилуй ни; Господи, очисти греховете ни; Владико, прости беззаконията ни; Светий, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.

Господи, помилуй (3 пъти).

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин.

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си, и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия. Амин.

Тропари, гл. 6

Помилуй ни, Господи, помилуй ни! Не намирайки никакво оправдание, ние грешните, като на Владика, Ти принасяме тая молитва: помилуй ни!

Слава на Отца и Сина и Светия Дух.

Господи, честното тържество на Твоя пророк (Иоан) показва Църквата като небе; ангелите тържествуват заедно с човеците. По неговите молитви, Христе Боже, насочи към мир нашия живот, за да Ти пеем: алилуия!

И сега, и винаги, и во веки веков. Амин.

Голямо множество са моите прегрешения, Богородице; към Тебе прибегнах, Чиста, да търся спасение. Посети, едничка благословена, моята немощна душа и моли Твоя Син и наш Бог да ми прости тежките грехове, които извърших.

Господи, помилуй (40 пъти).

1012859_376843689123997_24315257_n

Молитва към Пресветата Живоначална Троица

Всесвета Троице, Боже и Създателю на целия свят, побързай и насочи сърцето ми да започне с размисъл и да завърши с добри дела тия боговдъхновени книги, които Светият Дух е изрекъл чрез устата на Давид, и които аз, недостойният, искам сега да чета. Но като съзнавам своето невежество, падам пред Тебе, моля Те и прося Твоята помощ: Господи, насочи ума и утвърди сърцето ми така, че когато ще говорят устните ми, да не се отегчавам, но да изпитвам радост при разбирането на онова, което ще говоря, и да се подготвя за вършене на добрите дела, за които ще науча, и за които ще чета, та ­ просветен чрез добри дела, в съдния ден да бъда участник с всички Твои избраници, които ще застанат от дясната Ти страна. А сега, Владико, благослови да започна със сърдечна въздишка и да възпея с език, казвайки така:

Дойдете да се поклоним на Царя, нашия Бог.

Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа Царя, нашия Бог.

Дойдете да се поклоним и паднем пред Самия Христос, нашия Цар и Бог. 

След това постой малко, докато утихнат всички чувства. Тогава започни, без да бързаш и без леност и с умиление и сърдечно съкрушение кажи така: “Блажен е оня човек…” (Катизма първа). Чети тихо и разумно, внимателно и бавно, така че и умът да разбира онова, което устата изричат:

Катизма 1   Катизма 2   Катизма 3   Катизма 4   Катизма 5

Катизма 6  Катизма 7   Катизма 8   Катизма 9   Катизма 10

Катизма 11  Катизма 12  Катизма 13  Катизма 14  Катизма 15

Катизма 16  Катизма 17  Катизма 18  Катизма 19  Катизма 20

Корица: Псалтир