Меню Затваряне

Как празнуваме победата над нацизма

Маргарита Генчева

Маргарита Генчева

Мисля, че днес всички трябва да прочетем „Дневника на Ане Франк“. Една от най-трогателните истории, които съм чела, още повече като знам, че е истинска. Това са мисли и преживявания на едно обикновено момиче – тийнейджър, което после умира в нацистки лагер…

От семейството оцелява само баща ѝ, който после намира нейния дневник в руините на къщата, в която са се крили. Тя пише:

„Не мисля, че някой ще се заинтересува от моята история и едва ли някой ще прочете писанията на едно 13-годишно момиче“.

Е, сега целият свят знае историята ѝ! И, за жалост, милиони такива съдби, неизживени животи като нейния, завършват в концлагерите заради Хитлер и неговите безумни идеи за „чистата арийска раса“. Какво чудовище могат да родят националистическите идеологии (фашизъм, нацизъм) и колко отровни всъщност са те дори още в зародиш, когато злите им плодове още не са се проявили (с препратка към съвремието)!

Януш Корчак – автор на детски книги, проявил саможертвена любов. Предлагали са му да се спаси, защото е бил достатъчно известен писател. Той обаче остава в камерите да чете приказки на малките деца и да разведри последните им мигове. Истински християнин по дела! Дано историята да не се повтори! Затова да помним Холокоста!

И бих добавила, че истински празнуваме победата над нацизма тогава, когато не позволяваме такива човеконенавистни и страшни идеологии да завладеят първо собствените ни души и сърца.

Posted in За вярата и съвремието

Вижте още: