Меню Затваряне

Кампания за унищожаване на християнското наследство в Нагорни Карабах

Надин Маенца, председател на Комисията за международна религиозна свобода на Съединените щати (USCIRF), осъди плановете на Азербайджан да премахнат символите на арменското християнско наследство в Нагорни Карабах (на арменски: Арцах). 

В публикация в Tуитър г-жа Маенца коментира загрижеността на USCIRF относно новите планове на Азербайджан. Тя пише: „Ние сме дълбоко загрижени от плановете на Азербайджан да премахне арменските апостолски надписи от църквите. Призоваваме правителството да запази и защити местата за поклонение и другите религиозни и културни обекти. Тази нова кампания на азербайджанското правителство е свързана с поредица от вандалски прояви, които са насочени срещу културното наследство на Арцах. Няколко църкви и религиозни символи в Арцах вече са разрушени, елиминирайки богатата история на християнството в страната. Новата кампания на Азербайджан е в противоречие с декларация на Международния съд, призоваваща Азербайджан да „вземе всички необходими мерки за предотвратяване и наказване на актовете на вандализъм и оскверняване“. 

Много правозащитни организации и активисти, наблюдаващи продължаващата ситуация в Арцах и агресията на Азербайджан и Турция срещу арменските християни, се надяват, че USCIRF ще продължи да осъжда тези груби нарушения на религиозната свобода.

———–

Източник: Евангелски вестник

Вижте още: Арменската църква се надява да запази храмовете си в Азербайджан

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: