Меню Затваряне

„Кананга“ или Христовите свидетели в Африка

Маргарита Генчева

Маргарита Генчева

„Кананга“ е документален филм от 2018 г. за гръцката православна мисия в Конго, Африка. Във филма са показани доста епизоди от всекидневния бит на жителите на Конго. Те живеят беден, но окрилен от вярата в Христос живот. За всичко благодарят и непрестанно се радват дори в трудните моменти на болести и глад. Гледайки този филм, зрителите мисловно се пренасят, в първите векове след идването на Спасителя на тази земя. Конгоанците може би най-точно напомнят за първите християни, при тях блести пламъка на чистата, по детски искрена вяра в Бога, която обаче е готова да свидетелства пред света за Истината. Тези хора са пример за това как Бог може да отнеме синовството от нас, традиционно православните народи в Европа и Азия и да го даде на африканците. Вместо да се смирим, че сме носители на правилната вяра в Христос, ние се възгордяхме и това доведе до смърт, разруха и война. А заради смирението на африканските народи Бог ги просвети и направи автентични християни – Христови свидетели. Ние заспахме, а те жадуват от цялата си душа да Го срещнат.

В огромната си немотия те прегръщат православната вяра, осъзнавайки какво драгоценно съкровище е тя, и попиват със сърцето си Евангелските заповеди. Животът им е една радостна песен, която възнасят към Бога, дори в скръбта. Този филм ми показа колко много имам и как въобще не оценявам това, което имам. Не благодаря, не се радвам, а роптая срещу Бога.

Какво от това, че сме носители на Истината, ако… е вече само на думи? Успокоихме се, че с нас е Бог, а изгубихме способността си да различаваме доброто от злото. Затова и не видяхме задаващата се опасност, която постепенно превзема някои от поместните православни църкви: идеологизацията на вярата, превръщането ѝ в слуга на земни цели и царе… Заспахме, а дяволът „като рикащ лъв обикаля и търси кого да глътне“ (1 Петр. 5:8).

Но за всеки от нас има надежда за спасение! Първата стъпка към това са делата на покаяние. Христовите слова трябва да бъдат не просто думи, които чуваме всяка неделя или на всеки празник, а целият ни живот.

Но вам, които слушате, казвам; обичайте враговете си, добро правете на ония, които ви мразят,
благославяйте ония, които ви проклинат, и молете се за ония, които ви пакостят (Лука 6:27:28).

Осъзнавам, че това е трудно. Но с Божията помощ всичко е възможно! Затова да Му благодарим, да благодарим за всичко, да се научим да се радваме на всеки един миг, в който сме живи и здрави, в който няма война и времето е мирно. Тогава ще възкръснем за нов живот. Радостен, благодатен. В Христос.

Ето такива уроци преподава този ценен филм за живота на православните християни в Конго. Урокът за това как е възможно привидно да нямаш нищо, но всъщност да си богат. Защото си с Бога!

Да, Бог може да ни отнеме синовството, ако не се покаем за гордостта си! В приказния свят на Нарния Лъвът Аслан припомня на говорещите животни, че ще станат отново безсловесни същества, ако не са добри. Да внимаваме да не се случи същото и с нас! Защото докато размахваме лозунги за „традиционното православие“, което искаме да спасим от „злия Запад“, християните в Конго наистина проповядват Христос с делата си. Достатъчно е да видим светлата радост в очите им, за да разберем, че това е тържеството на православното християнство, че това е най-добрата проповед за света!

Вярвам, че това ще се случи и при нас в България. Защото в най-трудните мигове сме се хващали здраво за вярата си и това ни е спасявало като народ. Ще се събудим от вцепенението си, защото лъжата и розовите заместители на православното християнство не могат дълго да издържат. Балонът все някога ще се спука. Много сме дали на света, но, за да продължим напред, не трябва да оставаме само в „славното минало“ или да се надяваме на миражното „светло бъдеще“. А в този миг да сме християни и човеци! Да се усмихнем, да подадем ръка на някого в нужда, да утешим скръбния: това е православие в действие. Само така ще оцелеем и като народ.

Бог се грижи за нас дори и чрез такива филми като „Кананга“, които да послужат за разтърсване от дълбокия ни сън. Слава Богу за всичко!

Публикуваме оригиналният линк към филма, който има настройки за субтитри на различни езици, а с превод на български език може да бъде гледан и тук.

Източник на снимката: images.app.google

Posted in За вярата и съвремието, Култура, Разкази, писма и пътеписи, Театър, кино, телевизия

Вижте още: