Меню Затваряне

Ватиканът съди кардинал за злоупотреба със средства за благотворителност

Съдът на Ватикана откри производство срещу италианския кардинал Джовани Анджело Бечу, бивш началник на кабинета на папата и още 9 души, обвинени в измами и присвояване на големи суми в спорна сделка за недвижими имоти на стойност 400 милиона долара в Лондон, съобщава CNN.

Ватиканските прокурори нарекоха сделката пример за “гнила хищническа и доходоносна система”, ръководена от кардинал Джовани Анджело Бечу. От самото начало той твърди, че е невинен, както и повечето от другите обвиняеми.

Бечу става първият кардинал, който някога е бил обвиняван и съден пред Ватиканския наказателен съд, както и първият кардинал, който ще бъде изправен и пред граждански съд. Папа Франциск наскоро приложи реформа, която лишава кардиналите от привилегията да бъдат съдени изключително и само от други кардинали.  

Кардинал Бечу е на 73 години, заместник е в Държавния секретариат, а скандалът е свързан с използването на средства на Римокатолическата църква за покупката на луксозен имот в елитния лондонски квартал “Челси”. Сред обвиняемите за злоупотребите има бивши служители на Ватикана, включително финансови мениджъри и съветник по сигурността. Повдигнати са им обвинения за злоупотреба със служебно положение, пране на пари, измами и финансови злоупотреби.

Няколко органа на Ватикана и Италия разследват случая от юли 2019 г. В хода на процеса разследването обхвана Обединените арабски емирства (ОАЕ), Великобритания, остров Джърси, Люксембург, Словения и Швейцария. Според Светия престол съдебният процес е свързан с реформите за повече прозрачност във финансовите дела на Ватикана, предприети от папа Франциск, пише Off News.

През 2020 г. Бечу се отказа от длъжността префект на Конгрегацията за каноничните процеси на светците заради скандала. Към кардинала имаше и обвинения, че е давал на родните си братя църковни пари, за да подкрепи бизнесите им.

Случаят на века за Ватикана предизвика широка реакция, отчасти защото средствата, използвани за финансиране на сделката в Лондон идват от благотворителност и са събрани от католиците като подкрепа за папски благотворителни организации.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: