Меню Затваряне

Кардинал Пицабала предложи да стане пленник на Хамас, а децата заложници да бъдат освободени

Католическият кардинал на Йерусалим Пиербатиста Пицабала предложи той да стане пленник на палестинската терористична групировка Хамас, за да бъдат освободени децата, държани за заложници от екстремистите.

„Ако това ще доведе до освобождаването на похитените деца, аз съм готов да се предам на Хамас и да стана заложник”, заяви кардиналът, който е представител на Папа Франциск в Светите земи, цитиран от британската информационна агенция Sky News.

Пицабала в същото време подчертава, че досега нито той, нито някой от неговите сътрудници не е осъществил контакт с ръководството на терористичната организация. По данни към този момент Хамас е взела 199 души за заложници.

Кардинал Пицабала е роден през 1959 г. ръкоположен е през 1990 г. От 2004 г. свещеникът заема различни постове в Светите земи. Той е представител и ръководител на католиците в Израел, Палестина, Йордания и Кипър, които наброяват около 300 000 римокатолици.

Властите в Газа твърдят, че най-малко 2750 души са били убити досега при израелските удари, като четвърт от тях са деца. Други 1000 души са в неизвестност и се смята, че са под развалините от бомбардировките.

Войната бе започната от палестинската терористична групировка Хамас на 7 октомври. При масираната атака срещу пограничните израелски градове загинаха най-малко 1300 цивилни, а стотици бяха взети за заложници.

Кардинал Пицабала казва, че около 1000 християни са се приютили в църковни сгради в северната част на Газа, след като домовете им са били разрушени при израелски удари.

„Те не знаят къде да отидат, защото движението навън е опасно“, каза той.

Израел призова изтощените жители на Газа да се евакуират на юг, което стотици хиляди вече успяха да направят. Анклавът е дом на повече от 2 милиона души. Хамас, който управлява Газа от няколко години, призова хората да игнорират посланието на Израел, а на доста от тях попречи да се евакуират, за да използва хората в Газа за жив щит по време на войната.

—————

Източници: Novini.bg, Mediapool

Posted in Християнство и война

Вижте още: