Меню Затваряне

Каталунци възстановяват сакристията на Ватопедския манастир

В началото на февруари каталунски депутати са били на посещение на Света гора и околностите ѝ. С дарение от 260 000 евро каталунците помагат за възстановяването на уникалния свод на манастира Ватопед, разрушен през 14 век от техни сънародници – наемни войници.

На 26 май 2022 г. голяма делегация от депутати и други представители на Каталуния ще посети Света гора и манастира Ватопед. Причините за каталунското посещение се крият в миналото – през 14 век каталунски войници, наети от византийския император Андроник II Палеолог плячкосват Атон. В началото на 14 век император Андроник II Палеолог е победен от османците, след което търси помощта на каталунски наемници. Водачът на наемните войници Ровиро де Флор иска огромна сума, императорът се съгласява да плати, но през 1305 г. де Флор е убит в Одрин. След това наемниците тръгват към Атон и започват да рушат и грабят.

Изгонването на каталунец от Атон

Историята по възстановяването започва с изгонването на каталунския трубадур Хосе Торес в началото на 90-те години на миналия век от Атонската монашеска република.

По това време архитектът Федонас Хаджиантониу, който работи в продължение на 39 години върху различни реставрации на Атон, организира за своя добър приятел и любител на Гърция Хосе Торес1Вероятно става въпрос за Хосе Фернандес Торес – Томатито, известен музикант, китарист и композитор на фламенко (бел. прев.)., пътуване до Света гора, но без да го придружава.

Пътуването на каталунския трубадур приключило и след известно време Хаджиантониу, посещавайки Барселона, се срещнал с Торес.

„Бях организирал пътуването му до Атон и бях записал някои имена на приятели монаси. Това беше пътуването на живота му, тъй като е любител на Гърция“, споделя Хаджиантониу.

„Той отиде на това пътуване и по-късно, когато посетих Барселона и се срещнахме, ми каза, че имал въпрос за обсъждане с правителството на Каталуния, и по-специално с Карлес Дуарте2Карлес Дуарте е каталунски поет, лингвист и политик, брат на историка Анхел Дуарте. В периода 1999-2003 г. Карлес Дуарте е главен секретар на президенството на Каталуния, през 2003-2016 г. е президент на фондация “Карула”, а през 2012-2019 г. е председател на Националния съвет за култура и изкуства на Каталуния (бел. прев.).. Разказаха ми, че са изгонили Хосе от манастир на Атон, когато научили, че той е каталунец, като му казали, че “каталунците нямат място тук” и да не се връща. Той беше много впечатлен и се опита да разбере какво се е случило. Така открил нахлуването на каталунските наемници в Атон в началото на 14 век. По това време те останали на Света гора около година и половина, нанесли големи щети и след това си тръгнали, но това се запазило в паметта на светогорците”.

Плочата с дарителския надпис над стълбите, които водят към сградата, в която се помещава сакристията

Дарението от 260 000 евро 

Торес и Дуарте предложили нещо уникално на солунския архитект.

„Казаха ми, че в контекста на Европейския съюз каталунският народ и тяхното правителство биха искали да предложат възстановяването на паметник на Атон, за да изтрият този белег от историята си. Попитаха ме къде могат да отидат, аз предложих различни манастири и накрая беше избран Ватопедския манастир. Каталунците предложиха около 260 000 евро за възстановяване на старата сакристия3Сакристията (на латинскиsacristia) е помещение в християнските храмове, в което се съхраняват богослужебните дрехи и църковната утвар. В православните храмове сакристията бива: малка сакристия или дяконик и се оформя южно от апсидата в църквата. Тя представлява един или няколко шкафа, в които се пазят църковните съдове, дрехите на свещеника, евангелията, кръстовете, дарохранителниците. Голямата сакристия е отделна стая или пристройка, дори отделна сграда в манастирите (бел. прев.). на Ватопед, която е много важна сграда за манастира. В нея се съхраняват реликви от Средновековието, дарове от императори и патриарси за манастира, а също така и богата колекция от дарове на император Йоан Катакузин. Тази сграда се отваря много рядко, всъщност последно е отваряна в началото на 50-те години“, споделя Хаджиантониу.

 „Каталунското правителство държи на приятелството на двата народа“

Каталунското дарение става ключов фактор за възстановяването на сакристията на манастира и е завършено през 2006 г. Пред историческата сграда е поставена възпоменателна плоча с дарителски надпис.

Кметът на местния район Стелиос Валианос4Стелиос Валианос е кмет на община Аристотели (Халкидики, Гърция) (бел. прев.). решава да отвори красивата туристическа зона за Испания, когато посещава страната, като не забравя историческото „извинение“ на каталунците за ограбването на Атон. Той определя хода им да изплатят обезщетение след стотици години като „значителен, защото някои от техните предци са унищожили част от наследството на Света гора“ и казва, че това е „богатство от приятелството между двата народа“.

„Всъщност на 26 май 2022 г. е предвидено група от парламентарни представители и кметове от Каталуния да посетят региона. За съжаление, кметът на Барселона не може да дойде, тъй като е жена и няма право да влиза на Атон“, казва Валианос.

Той допълва, че се очаква каталунското посещение да бъде официално заради участието на Министерството на външните работи.

————

Превод: Ренета Трифонова

Източник: Greek City Times

 • 1
  Вероятно става въпрос за Хосе Фернандес Торес – Томатито, известен музикант, китарист и композитор на фламенко (бел. прев.).
 • 2
  Карлес Дуарте е каталунски поет, лингвист и политик, брат на историка Анхел Дуарте. В периода 1999-2003 г. Карлес Дуарте е главен секретар на президенството на Каталуния, през 2003-2016 г. е президент на фондация “Карула”, а през 2012-2019 г. е председател на Националния съвет за култура и изкуства на Каталуния (бел. прев.).
 • 3
  Сакристията (на латинскиsacristia) е помещение в християнските храмове, в което се съхраняват богослужебните дрехи и църковната утвар. В православните храмове сакристията бива: малка сакристия или дяконик и се оформя южно от апсидата в църквата. Тя представлява един или няколко шкафа, в които се пазят църковните съдове, дрехите на свещеника, евангелията, кръстовете, дарохранителниците. Голямата сакристия е отделна стая или пристройка, дори отделна сграда в манастирите (бел. прев.).
 • 4
  Стелиос Валианос е кмет на община Аристотели (Халкидики, Гърция) (бел. прев.).
Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: