Меню Затваряне

Автокефалната ПЦУ регистрира свой устав на манастира „Киево-Печерска лавра“

Устав на манастира „Киево-Печерска лавра“ беше регистриран към автокефалната Православна църква на Украйна (ПЦУ), която е под омофора на Вселенския патриарх и е подкрепяна от украинските власти, заяви говорителят на ПЦУ архиепископ Евстратий Зоря. Новият предстоятел на Лаврата се очаква да бъде митрополит Епифаний.

Според представителя на ПЦУ това е направено с цел „възстановяване на историческата справедливост и преодоляване на последиците от неканоничното подчинение на украинската светиня на властите на Московската патриаршия“. Формално последната дума остава на държавните органи. Решението им все още не е обявено публично.

Доскоро всички църкви от комплекса на Киево-Печерската лавра бяха контролирани от Московската патриаршия, отбелязва BBC.

След като в Лаврата имаше служба в подкрепа на ценностите на „Руския свят“, служители на Националната полиция и Националната гвардия щателно провериха над 350 църковни сгради и 850 души и намериха пари с неустановен произход, руски паспорти, пропагандна литература. 

Службите за сигурност приложиха мерките заради:

  • недопускане на използването на религиозните общности като средище на „руския свят”;
  • възпрепятстване на използването на манастирските помещения за укриване на диверсионно-разузнавателни групи, чужди граждани, съхраняване на оръжие и др.;
  • защита на населението от провокации и терористични актове.

Всичко това доведе до решението на украинския президент Володимир Зеленски, който обяви необходимостта от „духовна независимост“ на Украйна от Москва.

Архиепископ Евстратий Зоря публикува на личната си страница разяснение за регистрацията на устава на манастира „Киево-Печерска лавра“ към юрисдикцията на Православната църква на Украйна:

„В съответствие със законодателството на Украйна религиозните организации, за да получат статут на юридическо лице и свързаните с него права на собственост, трябва да бъдат регистрирани – да получат регистрация на своя устав и да бъдат вписани в Единния държавен регистър на юридическите лица.

Отчитайки огромните обществени и църковни искания за решаване на въпроса за изключителното ползване на светините на Лаврата само от Московската патриаршия, през май Светият Синод на ПЦУ взе решение да сформира отделна религиозна организация – мъжки манастир, наречен „Свето Успенска Киево-Печерска лавра“ като част от ПЦУ, която ще има статут на юридическо лице и ще има право да кандидатства за предоставяне на храм за богослужения, помещения за монашеството и придобиване на такива права на собственост.

Извършената регистрация на устава на нашия манастир не поражда сама по себе си промени в статута на имотния комплекс на Лаврата – този комплекс е бил и е държавна собственост. Една част от комплекса (Горна Лавра) се използва от резервата и други държавни структури, друга част е предоставена на манастира на Московската патриаршия и Киевската митрополия на Православната църква в Украйна, както и на нейна образователна институция.

Цялостно решение за по-нататъшната съдба и ползването на комплекса очевидно ще бъде взето, след като бъде направено проучване след вчерашното решение на СНСОУ (Съвет за национална сигурност и безопасност на Украйна) какво имущество и на какво основание е прехвърлено на структурите на Московска патриаршия.

Настоящият юридически адрес на манастира „Киево-Печерска лавра“ на ПЦУ (надявам се, временно) е същият, като този на Феодосиевия манастир на ПЦУ срещу Лаврата. Така че засега става въпрос само за първата, но съществена стъпка – регистрацията на юридическото лице на манастира, който е неразделна част от ПЦУ.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: