Меню Затваряне

Киево-Печерската лавра получи артефакти, откраднати от окупираните територии

На 20 октомври представители на Министерството на културата на Украйна предадоха за временно съхранение археологически ценности от временно окупираните от Русия територии в Националния резерват „Киево-Печерска лавра“. Артефактите — древни мечове, върхове на копия, брадва от кремък — бяха открити в чужбина. Това съобщава Религиозно-информационната служба на Украйна (RISU).

Сред 14-те древни предмета, предадени за съхранение във фондовете на резервата, има оръжия от княжеската епоха от 12-13 век. Намерените мечове са били използвани от руски войници, както и от номади, които често са атакували от изток. Има и прекрасно запазена, но все още нереставрирана мишена за средновековната игра дартс. Сред артефактите е и кремъчна брадва, вързана за дървена дръжка, която е била изгубена. Острието на брадвата е изработено от твърд кремък и след шлайфане има почти идеални пропорции.

Лаврата получава артефактите, след като те са изнесени от Краснодар, а гражданин на Руската федерация се е опитал незаконно да ги внесе на митническата територия на САЩ. Идентификацията на тези обекти е станала отначало по снимки, а след залавянето им – с участието на експерти. Според ръководителя на Министерството на културата на Украйна, в музея на Лаврата е представена само част от работата на музейните работници по връщането на културните ценности, незаконно изнесени от Украйна.

Ростислав Карандеев, временно и. д. министър на културата и информационната политика на Украйна твърди, че през цялото време на войната се записва нелегалното преминаване на ценности през границата. Трудно е да се оцени мащабът на откраднатото и изнесеното от окупираните територии. Той казва също, че след деокупацията на Херсон от руските войски е станало ясно, че във фондовете само на една институция – Херсонския художествен музей – липсват 16 000 предмета:

„Трудно е да се каже за колко време ще върнем нашите ценности, нашите артефакти. В крайна сметка ние връщаме незаконно изнесени стоки от Украйна от Втората световна война“, каза той и допълни, че Украйна е решена да върне всичко откраднато в родината си.

В момента украинските музейни работници, в сътрудничество с международни партньори като ЮНЕСКО, регистрират загубата на колекции въз основа на описания от фондовете, за да заведат съответните съдебни дела в международни съдилища.

Ръководителят и и. д. генерален директор на Националния резерват „Киево-Печерска лавра“ Максим Остапенко отбеляза, че експертите тепърва ще установяват произхода на предметите, които са депозирани във фондовете на резервата. Това могат да бъдат както предмети от музейни колекции, така и находки на „черни археолози“ или т.нар. иманяри.

Според него в условията на война, освен издирването на изгубени колекции, стои и проблемът с опазването на културните ценности под земята, които сега са пряко застрашени от военните действия. В бъдеще намерените предмети ще попълнят музеите в ограбените градове, които ще трябва да актуализират колекциите си.

„Днес тези предмети се съхраняват временно в Националния резерват „Киево-Печерска лавра“. След това Министерството на културата ще определи местата, обектите, музеите, където те ще бъдат изложени“, каза Максим Остапенко, специалист в областта на опазването на историческите и културни паметници, музеологията, археологията и реставрацията, автор на повече от 30 научни труда по историята на остров Хортица и Долен Днепър.

Министърът на културата говори също и за връщането в Украйна на кримското злато – т. нар. „скитско злато“. Той припомни, че по този въпрос има окончателна присъда на Върховния съд на Холандия.

За читателите припомняме, че Върховният съд на Нидерландия потвърди през юни т.г. връщането на антични златни артефакти от древния Крим в Украйна, слагайки по този начин край на дълъг съдебен процес. Съкровищата бяха изложени в музея „Алард Пиърсън“ в Амстердам, когато през 2014 г. Русия анексира Крим, а Украйна и музеите от анексирания полуостров поискаха връщането им. Решението на съда сложи край на спора, тъй като ООН, ЕС и Нидерландия признават териториалната цялост на Украйна в нейните граници отпреди окупацията на Крим през 2014 г. Затова съдът постанови съкровищата да се върнат на държавата Украйна, а не на музеите на Крим. Експонатите, включително масивен златен скитски шлем и златно украшение за врат, всяко от които тежи повече от 1 кг, бяха заети от музея в Амстердам като част от гостуваща изложба.

„Надяваме се, че в близко бъдеще колекцията, която беше изложена в холандския музей, ще бъде върната в Украйна. В момента Министерството на културата, съвместно с партньори от Холандия, предприема всички необходими мерки за това“, информира Ростислав Карандеев.

———

Виж още:

Испанската полиция залови 11 златни предмети от Украйна в опит да бъдат продадени в Мадрид • Християнство.бг (hristianstvo.bg)

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: