Меню Затваряне

Кипърската църква поиска Александрийската патриаршия да изясни каноничния статут на дяконисата

Orthodox Times съобщава, че на заседание в четвъртък, 20 юни, под председателството на Кипърския архиепископ Георги, Светият Синод на Кипърската църква е изискал официална информация от Александрийската патриаршия относно каноничния статут на дяконисата, ръкоположена от митрополита на Зимбабве Серафим Кикотис. От известно време този въпрос е предмет на спорове в Православната църква. Светият Синод на Кипърската църква сега търси официално разяснение дали това ръкоположение е канонично валидно.

Първоначално беше съобщено, че това историческо събитие не би било възможно без одобрението и подкрепата на Светия Синод на Александрийската църква и патриарх Теодор. Александрийската патриаршия по-рано излезе с двусмислено изявление, опитвайки се да запази неутралитет между критици и поддръжници на ръкоположението, без да изясни каноничната легитимност на акта.

На 14 май обаче Александрийската патриаршия публикува изявление, че „митрополит Серафим, като опитен мисионер в Африка, прилага на практика първоначалното решение на Синода, което не е ратифицирано, тъй като все още не е приключило проучването на всички въпроси, необходими за вземане на окончателно решение относно дяконисите. Въпреки това изявление, Александрийската патриаршия не е взела окончателно решение за каноничния статут на дяконисата.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: