Меню Затваряне

Кипърската църква призовава правителството да отвори храмовете за Рождество Христово

Днес, 15 декември (вторник), Синодът на Кипърската църква проведе среща под председателството на кипърския архиепископ Хризостом, за да обсъди проблема, повдигнат от правителствените съобщения за новите ограничителни мерки, които засягат присъствието на вярващите в църквите по време на св. Литургия.

Св. Синод заяви, че споделя болката на отговорните органи и техните усилия за опазване здравето на хората, но счита новите мерки за прекоменри и несправедливи към Църквата. Митрополитите очакват друг отговор от правителството заради Рождественските празници и го призовават да преразгледа позицията си. Според Синода мерките се спазват и християните не допринасят за разпространението на вируса, тъй като свещениците са получили строги инструкции да спазват всички указания на здравните служби.

Синодът предлага в големите църковни общности, където има повече от един свещеник, да се проведат две или три Божествени литургии, за да присъстват на тях най-верните, като се спазват здравните мерки. Освен това се обръща с призив към вярващите да проявят търпение в настоящата трудната ситуация и изразява увереност, че правителството ще се вслуша в тези искания и ще преразгледа позицията си, за да даде възможност на християните да празнуват в отворени храмове Рождество Христово.

Това обръщение на Синода на Кипърската църква е следствие от решението на кипърското правителство да въведе нови предпазни мерки за справяне с пандемията, които важат до 31 декември 2020 г. и обхващат периода на Рождественските празници. Указът, който идаде министерството на здравеопазването на Кипър гласеше, че мерките важат за цял Кипър и се налагат поради спешна необходимост, тъй като в периода 1-9 декември са регистрирани 3016 случая с COVID-19. Затова и богослуженията в храмовете и местата за поклонение ще се извършват без християни. Забранени бяха и събиранията на повече лица по обществени места, а в домовете са разрешени в присъствие на не повече от 10 души, включително и непълнолетни.

Разрешени са индивидуалните молитви в храмовете, религиозните обряди и извършването на тайнства (венчание, кръщение), но сред не повече от 10 присъстващи, включително и непълнолетни. Забранени са трапезите след сватби и кръщения, опела и др..

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: