Меню Затваряне

Кипърският архиепископ постави ултиматум на свещениците антиваксъри

Кипърският архиепископ Хрисостом постави ултиматум до края на седмицата на свещениците, които призовават хората да не се ваксинират, съобщава Orthodox Times.

Архиепископът заяви, че ако не отправят публично извинение и писмено изявление до Синода за неприемливите си проповеди, няма да получат заплатата си в края на месеца. Той е помолил секретаря на Св. Синод да се обади на всички, които са били обсъждани на съвещание заради нарушаването на реда и заповедта на Синода за пандемията и ваксинацията. Те са предупредени за последен път да оттеглят твърденията си в своите проповеди, че вярващите не трябва да се ваксинират. Ако не направят това, няма да получат заплата в края на месеца.

“Всъщност аз им казах да отправят своите изявления до медиите и писмено до Синода, защото ситуацията е сериозна. Казах им, че в рамките на една седмица трябва да заявят публично своето покаяние и Църквата да им прости” – заяви архиепископ Хрисостом в телевизионно предаване, като сподели още, че е напълно сериозен. Той каза, че всеки може да прави каквото иска, тъй като живеем в демокрация: ако някой не желае да бъде ваксиниран, свободен е да не го прави. Никой обаче няма право да казва на другите да не се ваксинират.

“Синодът и ние препоръчваме всички да бъдат ваксинирани, за да приключи това зло, и да се надяваме, че много скоро това ще бъде болест, която ще бъде лекувана като всички останали болести и няма да имаме смъртни случаи”, допълни архиепископ Хрисостом.

Той поясни още, че ваксинацията е доброволна, но по отношение на духовенството и особено на йерарсите – те могат да запазят своите възгледи, но не могат да настояват народът да не се ваксинира.

Що се отнася до архиереите, ако е имало инциденти с неподчинение от страна на някои архиереи относно решението на Св. Синод за ваксинация, той ще настоява тези йерарси да бъдат санкционирани от Синода.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: