Меню Затваряне

Кипърският Синод обсъди поведението на митрополита на Морфу

Наказания за духовници, които призовават вярващите да не се ваксинират, искаше архиепископът на Кипър Хрисостом. Предложението му беше обсъдено на заседанието на Светия Синод днес. Архиепископ Хрисостом съобщи, че е получил писма от роднини на починали от коронавируса, които обвиняват църковни служители за смъртта на близките си, тъй като са ги убеждавали да не се ваксинират. Архиепископът предложи те да останат без заплата или да бъдат изпратени в безсрочен неплатен отпуск.

Св. Синод на Кипърската църква се събра, за да се произнесе и по многобройните изказвания на митрополита на Морфу Неофит срещу ваксинацията. Митрополит Неофит е най-войнстващият антивакъср в църковните среди в Кипър, който не само говори срещу ваксинацията, но и нарушава противоепидемичните мерки и отказва да плаща глобите си по този повод.

През август той беше положителен за коронавирус с леки симптоми, но след възстановяването си намеси Св. Богородица в разпространението на болестта, като заяви, че я е помолил да го зарази с вируса, за да не мислят вярващите, че е неуязвим или светец. След това негово изказване, богослови в Гърция го обвиниха в богохулство, а някои от архиереите реагираха много остро.

Синодът потвърди предишното си решение по въпроса за справяне с коронарната пандемия и ваксинациите, като призова всички архиереи, свещеници и миряни да се съобразят с него.

На срещата е присъствал и президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис.

Митрополитът на Морфу Неофит съобщи, че по въпроса за ваксината срещу коронавирус остава твърд в своите възгледи, дори и да е малцинство, но няма да ги изразява публично и ще се съобрази с решението на Синода. Ще продължи проповедите си както преди, но няма да се позовава на ваксинацията. Той остава митрополит на всички – ваксинирани е неваксинирани, и че те трябва да се молят един за друг, да се подкрепят и това ще привлече благодатта на Светия Дух, Христос и нашия небесен Отец.

Архиереите не са взели конкретни решения срещу митрополит Неофит, тъй като някои митрополити смятат, че въпросът не може да бъде решен със заплахи и наказания.

По материали от БНР и Orthodoxia News Agency

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: