Меню Затваряне

Кипърският Синод с изявление срещу песента, с която страната ще участва на Евровизия

Кипърската православна църква се присъедини към протестиращите срещу песента, избрана да представлява Кипър на тазгодишния конкурс за Евровизия, съобщава Orthodox Cristianity.

Страната участва с песента „El Diablo“ (The Devil) на Елена Цагрину, която предизвика противоречия и протести в цялата страна. Много православни християни протестират против текстовете, тъй като са оскърбление за тяхната вяра в Иисус Христос, въпреки че Кипърската телевизионна корпорация (CyBC) твърди, че песента е метафора.

В свое изявление Синодът на Кипърската църква призовава  правителството да оттегли тази песен и тя да не бъде част от Евровизия, която ще се проведе на 18-22 май в Ротердам, Нидерландия.

Хиляди граждани изразиха недоволството си пред сградата на Синода, включително известни кипърски музиканти. Песента трябва да бъде заменена с такава, която „отразява историята, културата, традициите и стремежите на Кипър, и тези, които са избрали песента, се подиграват, провъзгласявайки, че се предаваме на дявола и така популяризираме неговото поклонение”, се казва в изявлението.

„Предвид очевидната опасност от провокативните стремежи на турските нашественици и подчертавайки величието на 200-годишнината от националното освобождение (от османско владичество), ние призоваваме нашия народ да остане верен на националните и религиозни ценности на голямата борба от 1821 г. и да запази непоклатимата вяра на техните бащи, която е оцеляла до наши дни “, заявява Синодът.

„Всъщност това е прославяне на неизбежното подчинение на човека на силата на дявола“, заявяват йерарсите.

Синодът заключава: „Ние живеем в православно християнско място, където в продължение на 2000 години нашият Господ Иисус Христос чрез присъствието на апостолите Варнава и Павел и множество светии и свидетели на нашата вяра премахна присъствието на дявола и освободи хора от връзките на тлението и смъртта“. Негово Високопреосвещенство Тамасоски митрополит Исая, член на кипърския Синод, също излезе със собствено изявление, в което казва, че освен богохулството, в песента се популяризират всякакви видове и физически и емоционални зависимости: „Много съжалявам, но това, освен обидата към Бога и светците на нашата вяра, съдържа опасни послания за психичното здраве на хората, особено сега, когато се борим с „дявола“ на коронавируса“, ​​съобщава части от изявлението му RIA Новости .

В понеделник обаче CyBC заяви, че няма да преразгледа своя избор на песен, въпреки протестите и дори заплахите, които е получил, съобщава ТАСС .

Един мъж дори заплаши, че ще подпали телевизионната станция на CyBC, но по-късно се извини за действията си и увери, че всъщност никога няма да извърши подобно престъпление. Друг мъж беше обвинен в нахлуване в телевизионната станция и малтретиране на служители, на които казал, че песента е „оскърбление на християнството“ със своите сатанински конотации. Видео показва как мъжът крещи на няколко служители. 

Срещу песента има огранизирана петиция, която достигна почти 17 000 подписа.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: