Меню Затваряне

Клирик на УПЦ е осъден на три години лишаване от свобода за проруска пропаганда

Кировоградският районен съд на Кировоградска област осъди на три години затвор клирик на УПЦ-МП, бивш ръководител на местната епархия митрополит Йоасаф (Николай Губен) по обвинение в разпространение на проруска пропаганда и подбуждане на междурелигиозна омраза, съобщава Настоящее время. Тази присъда е първата в Украйна, отбелязват от Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Митрополитът и неговият секретар бяха признати за виновни в нарушаване на равенството на гражданите в зависимост от тяхната расова, национална, регионална принадлежност, религиозни убеждения (чл. 28 и чл. 161 от НК на Украйна). И двамата обвиняеми по делото, както беше отбелязано в офиса на главния прокурор на Украйна, се признаха за виновни.

Предвид оказаното от обвиняемите съдействие на следствието съдът ги осъди на три години лишаване от свобода с две години изпитателен срок, както и забрана да заемат длъжности ръководители на духовни ведомства и епархии за една година.

Според разследващите обвиняемите публично са възхвалявали завземането на част от територията на Украйна и са подклаждали междурелигиозна омраза в региона в полза на Русия. Разследващите установили, че митр. Йоасаф е бил член на най-близкото обкръжение на главата на Руската православна църква Кирил и е изпълнявал неговите указания относно „оправдаването на руската агресия и окупацията на източните и южните територии на Украйна, по-специално на Автономна република Крим“.

Духовникът и неговият секретар, според държавното обвинение, са пропагандирали в храмовете на УПЦ-МП в региона „пропагандна литература на враждебни цели“, която е била отпечатана в хиляди екземпляри в руски печатници. При претърсвания на територията на епархията служителите на реда са открили голямо количество проруски печатни материали и документи с доказателства за кореспонденция с московски „уредници“.

В началото на април 2023 г. съдът в Киев изпрати под денонощен домашен арест игумена на Киево-Печерската лавра, митрополита на Украинската православна църква (УПЦ) Павел (Лебед). Той е заподозрян по два члена от Наказателния кодекс – за подбуждане на междурелигиозна омраза, както и за оправдаване на руската агресия срещу Украйна.

Делото срещу митрополита на УПЦ, който според украинските власти не е прекъснал връзките си с Московска патриаршия, беше образувано на фона на конфронтацията в Киево-Печерската лавра. Украинските власти наредиха на манастира на УПЦ да напусне територията и сградите на Киево-Печерската лавра до 29 март, след като държавният резерват „Киево-Печерска лавра“ отказа договора за наем с УПЦ. От УПЦ твърдят, че са завели дело и нямат намерение да напускат Лаврата до приключване на производството.

Службата за сигурност на Украйна също обяви налагането на санкции срещу седемнадесет духовници от Украинската православна църква на Московската патриаршия. Освен това е наложена забрана за влизане на територията на Украйна на двеста и петдесет клирици на РПЦ.

Също така са лишени от гражданство на Украйна деветнадесет духовници на УПЦ, които имат руско гражданство. Двама души ще бъдат депортирани в Русия. Санкциите срещу Павел (Лебед) бяха въведени по-рано.

УПЦ е една от двете най-големи православни религиозни организации в Украйна заедно с автокефалната ПЦУ. След началото на войната УПЦ обяви своята „независимост“ от Московска патриаршия, но тази независимост не беше оформена юридически. Украинските власти смятат, че редица свещеници и йерарси на УПЦ заемат проруска позиция.

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека в неотдавнашния си доклад отбеляза, че действията на украинските власти срещу УПЦ може да са дискриминационни. В отговор украинското Външно министерство призова ООН да се въздържа от небалансирани политически оценки.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: