Меню Затваряне

Книгата “Атеистичните делюзии” ще бъде представена в “Къща за птици”

Предстои нова и интересна дискусия на тема “Ще Ми бъдете свидетели”, в която ще бъде представена книгата “Атеистичните делюзии” на Дейвид Бентли Харт, в превод на Борис Маринов.

“Атеистичните делюзии” излезе на книжния пазар миналата година преди Рождество Христово (тук). В дискусията, която ще се състои на 11 май в “Къща за птици”, ще участва Борис Маринов (преводач), проф. д-р Момчил Методиев (редактор на книгата) и доц. д-р Стоян Ставру – философ и участник в дискусионни формати по темата „Християнство и наука“. 

Борис Маринов е възпитаник на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в Църковно-историческия и архивен институт при Българската Патриаршия. От 2012 г. е ръководител на Редакционния екип на проекта на Двери на православието „Живо Предание: образци на съвременното православно богословие“.

Участва със свои текстове в сп. “Християнство и култура, в негов превод са “Дневници” и “Неделни проповеди и беседи” (2011 и 2012 г. на “Комунитас” ) и “Историческият път на православието” от прот. Александър Шмеман (“Омофор”, 2009), “Кратка православна светоотеческа догматика” от прот. Йоан Романидис (“Манастирско издателство”, 2007), “Византийската църква: между небето и земята” (Студии върху историята на Църквата във Византия) от прот. Йоан Майендорф (“Манастирско издателство”, 2007) и др. През 2019 г. Борис Маринов получи грамота на Съюза на преводачите в България за високи постижения в областта на превода в раздел “Хуманитаристика” за българското издание на първия том събрани съчинения на Диоклийския митрополит Калистос (Уеър), под заглавие Царството вътре в нас (“Омофор”, 2019 г.).

Проф. д-р Момчил Методиев е редактор на книгата „Атеистичните делюзии“. Завършва „История“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, защитава и докторат. Активен участник в “Институт за изследване на близкото минало”, автор на редица книги за историята на Държавна сигурност и за взаимоотношенията между БПЦ и комунистическия режим в страната. Главен редактор на списание „Християнство и култура“.

Доц. д-р Стоян Ставру – философ и участник в дискусионни формати по темата „Християнство и наука“. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“ през 2002 г., със златна диплома. Доктор по гражданско и семейно право и доктор по философия, преподавател по медицинско право и биоправо (първият преподавател в България по биоправо) в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. От 2010 г. е основател, основен автор и редактор на сайта ChallengingTheLaw.com; от същата година е съучредител във Фондация за развитие на правосъдието.

Беседата ще се проведе на 11 май, 18.30 часа (вторник) в ателие-книжарница „Къща за птици“ и ще се излъчва на живо във фейсбук на страницата на книжарницата. Преди нея можете да попълните формуляр и да зададете своите въпроси към участниците (тук).

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още:

error: Content is protected !!