Меню Затваряне

Книгата за прот. Евстати Янков беше представена в Чепеларе (снимки и видео)

На 11 октомври в читалището в гр. Чепеларе беше представена книгата за жизнеописанието на отец Евстати Янков. Авторът Стефан Илчевски, доц. д-р Павел Павлов от Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, гл. ас. д-р Мария Иванова от Института за изследване на населението и човека към БАН и йеромонах Йоан Пешев, игумен на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ участваха в представянето.

Слова произнесоха Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений и Боран Хаджиев – кмет на община Чепеларе, които припомниха колко е важно да съхраним и предадем на поколенията след нас добродетелите, които е отстоявал отец Евстати Янков. Присъстваха също Негово Преосвещенство Смоленски епископ Висарион и духовници от страната.

Дългоочакваното издаване на книгата предизвиква оправдан интерес сред манастири, църкви и граждани. На всички присъстващи в читалището бе подарена по една книга. За ръководството на Община Чепеларе е от особена важност и значение, че успя да осъществи издаването на една така дълго чакана и необходима биографична (и не само) книга. Тя изказва дълбоката си признателност на всички, трудили се за нея през 30-те години до днес и поздрави за увлекателното и интересно представяне автора г-н Стефан Илчевски – богослов и историк от гр. Чепеларе, който чрез написването и направи първата стъпка към канонизацията на протоерей Евстати Янков, като този въпросът бе неколкократно повдигнат.

Получен и прочетен бе поздравителен адрес от внука на отец Евстати Янков.

Събитието завърши с коктейл във фоайето на НЧ „Родопска искра 1880“ – гр. Чепеларе.

Желаещите да закупят книгата, която заслужава да е част от библиотеката на всеки чепеларец, могат да го направят на касата в Община Чепеларе, цената е 20 лв.

Видео от представянето на книгата за жизнеописанието на о. Евстати Янков в НЧ „Родопска искра 1880“ – гр. Чепеларе можете да гледате на страницата на Община Чепеларе (тук).

————

Текст, снимки: Община Чепеларе

Вижте още:

Прот. Евстати Янков: изповедник по пътя към Голгота и свидетел на Христовата вяра • Християнство.бг

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: