Меню Затваряне

Книгата на Сергий Шумило за украинския светогорец Авакум (Вакаров) е отпечатана на грузински език

Сергий Шумило

На грузински език излезе книгата на доц. Сергий Шумило за украинския атонски старец Авакум (Вакаров), който идва от Закарпатието и е ученик на преп. Силуан Атонски. Авторът популяризира украинското духовно наследство в чужбина. Сега Грузия научава за украинския атонски подвижник от Закарпатието. Изданието е осъществено с благословението на Негово Светейшество католикос-патриарха на цяла Грузия Илия II, с началните думи на който започва книгата. Патриарх Илия има особено уважение към атонското монашеско наследство. Живял е в една келия с бъдещия патриарх бил архимандрит Шио (Дзидзава, 1882-1969), който от своя страна е бил последовател на учениците на грузинския атонски старец Теодосий (Еристави). Когато от 1967 до 1977 г. Цхум-Абхазката епархия на Грузинската православна църква се оглавява от сегашния патриарх Илия II като управляващ епископ, той заварва много стари монаси както от бившия Новоатонски Симон-Кананитски манастир, така и от Атонския Пантелеймонов манастир, живеейки като отшелници в планините на Кавказ и принадлежащи към неговата епархия. Посещението на Света гора винаги е било съкровена мечта за патриарх Илия. В допълнение към всичко останало, именно Иверската земя и Атон се считат за жребий на Божията майка.

Книгата от 158 страници описва историята на престоя на закарпатските монаси на Света гора през 20 век по примера на атонския старец Авакум (Вакаров; 1899-1972) въз основа на малко известни архивни източници и тяхната роля за опазването на Светогорския манастир „Св. Пантелеймон“. Тук са описани и историческите и духовни връзки на този манастир с Грузия и грузинското монашество. По-специално, книгата описва за първи път, въз основа на архивни източници, историята на грузинския манастир „Св. Стефан“, който е действал към манастира „Св. Пантелеймон“ на Атон с 10 грузински монаси, като всички служби са се водели на грузински език.

Старецът Симеон (Багдавадзе), който ръководи манастира, е съратник на грузинските светии св. Теодосия (Еристави) и св. Йоанна (Майсурадзе). Когато килията „Св. Стефан“ изгаря през 1932 г., оцелелите грузински монаси, водени от стареца Симеон (Багдавадзе), се преместват в Пантелеймонския манастир. Украинският закарпатски старец Авакум (Вакаров), живял там от 1926 до 1972 г., намерил грузинските старци йеромонах Симеон (Багдавадзе, †1942), йеромонах Атанасий (Гвазаву, †1942) и други, които се отличавали с дълбок аскетизъм и аскетичен живот.

Досега почти нищо не се знаеше за този грузински атонски килиен манастир и неговите грузински подвижници, общуването с които оставя важна следа в духовното формиране на бъдещия украински старец Авакум. В книгата за първи път са представени свидетелства за тях, техни снимки и други документи. Сред различните православни народи (гърци, българи, сърби, румънци, руснаци), които имат свои национални обители на Света гора, само украинците и грузинците в момента са лишени от възможността да имат свои манастири там.

Продължаването на работата по книгата стана възможно благодарение на подкрепата на Британската академия и Университета на Ексетър в Обединеното кралство, където сега работя като гостуващ изследовател в Департамента по история, класика, религия и теология. Искрени благодарности на грузинските колеги, благодарение на които стана възможно преводът и издаването на книгата на грузински език! Също така искрено благодаря на експерта по история на Закарпатието д-р Юрий Данилец за неговата помощ и съвети в началния етап, като заедно с него предварително подготвихме и публикувахме разширена версия на книгата за стареца Авакум (Вакаров) с акцент върху историята на Закарпатието. Тази книга се фокусира повече върху Света гора Атон и между другото върху връзките с грузинското монашество.

Виж още:

Книга за украинския атонски подвижник Авакум Вакаров беше представена в Оксфорд • Християнство.бг

Презентация на книга за о. Авакум Вакаров се състоя в англикано-православното братство в Оскфорд • Християнство.бг

Posted in Нови книги, Новини, Новини от света

Вижте още: