Меню Затваряне

Книга за украинския атонски подвижник Авакум Вакаров беше представена в Оксфорд

Оксфордският университет беше домакин на представянето на англоезичната книга на украинския историк доц. д-р Сергий Шумило „Старецът Авакум Светогорец. Житие на светогорския йеросхимонах Авакум (Вакаров)“, която разказва за атонския подвижник от Закарпатието Авакум Вакаров (1899 – 1972), ученик на преп. Силуан Атонски.

Това е съвместно издание на Международния институт за атонско наследство в Украйна и Британското дружество „Приятели на Атон”. Книгата съдържа аспекти от украинското наследство на Света гора и е едно от последните издания, осъществено приживе с благословението на митрополит Калистос Уеър (1934-2022).

Презентацията се проведе в рамките на конференцията на Британското дружество „Приятели на Атон“, чийто почетен патрон е Негово Величество крал Чарлз III.

Дълги години председател на дружеството беше митрополит Калистос (Уеър), с чието въведение започва книгата. Представянето на книгата в Оксфорд беше планирано да се проведе миналата година, но поради войната между Руската федерация и Украйна това беше невъзможно тогава. По време на конференцията се състоя и представянето на петия том от английския превод на „Добротолюбие“, който излезе тази година в Оксфорд. Това е уникално издание, тъй като филологическите трудове на светите отци на Източната църква вече са достъпни във висококачествен английски превод. Митрополит Калистос (Уеър) работи върху този превод през последните години от живота си заедно с проф. Палмър и проф. Шерард, но публикуването не беше завършено, докато той беше още жив. Презентация по темата беше направена от проф. Андрю Лаут, който представи доклада „Завършването на английската Филокалия: Краят на едно дълго пътуване“.

След представянето на книгата доц. Сергий Шумило изказа искрени благодарности на д-р Греъм Спийк, отец Дъглас Дейлс, д-р Марина Самсонова, д-р Николас Фенел и всички други, благодарение на чиято помощ е станало възможно тази презентация да се състои в Оксфорд.

Posted in Нови книги, Новини, Новини от света

Вижте още: