Меню Затваряне

Кой заключи храма?

Един от основните въпроси, които бяха задавани през изминалите дни, откакто ДАНС експулсира трима служители на т.нар. „руска църква“ в София е: кой заключи храма, за да не могат вярващите да го посещават и да се молят на гроба на св. Серафим Соболев?

Зададохме въпроса в нашия форум и те си спомниха такива кадри. Оказва се, че централните телевизии са заснели такива репортажи, всички питат „кой заключи храма“, но не търсят отговор от хората, в чиито ръце са ключовете. Въпроси не задават и протестиращите, част от които в неделя обвиниха правителството и цялата държава, че имат вина за заключването на храма и така участват в гонение на вярващите.

Решихме да помогнем в този заплетен казус и да потърсим такива кадри, за да изясним въпроса: „Кой заключи храма?“.

Човек, който заключва храма и слага верига, се вижда в репортаж на Благой Цицелков по Нова телевизия на 21 септември през деня на 1.00 мин. Според наша справка той е портиер на храма, студент в Богословския факултет на СУ.

Преди заключването на входната врата на храма посланичката на Руската федерация у нас казва на репортерите: „Докато не си тръгнете, ние ще останем тук. Не искам с вас да говоря, не искам, защото по-ниско от това дъно никой не е падал!“

Линк към репоража с приложена снимка на екрана: https://www.vbox7.com/play:dace123dde

Подобни кадри има и в излъчения по БНТ на 22 септември вечерта репортаж на Тихомир Игнатов, в който не само се вижда на 1:48 мин., но и изрично е упоменато от репортера, че храмът е заключен вечерта от свещениците на храма.

Линк към репортажа със снимка на екрана:

https://bntnews.bg/news/zatvoriha-ruskata-carkva-gnevni-reakcii-ot-moskva-1248792news.html?fbclid=IwAR2geb32P310Bz3m466fXLiqMdr3iCplQFsKxrWOTiwB5d6OXPKllTlKB74

На приложените кадри ясно се вижда, че храмът е заключен не с участието на българската държава, правителството, ДАНС или дори БПЦ (каквито предположения се чуха).

Отговори за този ситуация, която ескалира излишно напрежение, могат да се търсят от руския посланик в България г-жа Елеонора Митрофанова, която е присъствала лично на заключването на храма още на 21 септември.

С тази кратка публикация се надяваме, че помогнахме на протестиращите да се ориентират и да зададат своите въпроси там, където могат да получат отговори.

Posted in Публицистика, Редакционни

Вижте още: