Меню Затваряне

Коментар на отказа на Пловдивския митрополит Николай да участва в патриашеския избор

Пловдивският митрополит Николай се отказва от патриаршеския избор – това заяви той самият вчера в обръщение към клира и миряните на Пловдивска епархия.

В него един ден преди избора за наместник-председател на Св. Синод на БПЦ на мястото на покойния Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, митрополит Николай се обръща и към членовете на Синода с думите:

Поради това обявявам и декларирам, че не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо намерение ще информирам и моите събратя – членовете на Светия Синод“.

Митрополит Николай не изяснява причините, поради които се отказва от бъдещия избор, но прощава „скверните думи, които ще изговорят“ и заявява, че ще наблюдава „дали ще изпитат поне малко срам от себе си и поне в следващите дни на Великия пост ще спрат своята ария на клевети, хули и на омраза срещу Светата Православна Църква“. Митрополитът не се съмнява, че неговите критици изпитват „дълбока и истинска омраза към Светата Православна Църква – моралната опора и източникът на интегритет на нашия народ“ и че в нападките срещу него става въпрос „за война срещу вярата ни и за нищо по-малко“.

Според Пловдивския митрополит агресията, свързана с избора на бъдещ патриарх е насочена към него. Не става ясно какви нападки и агресия срещу себе си вижда митрополит Николай, но е възможно те да са свързани напоследък с придобилата печална известност „синодална наредба“, която беше отхвърлена като възможна за епархийски избор на митрополит и негодуванието срещу касирането на избора в Сливен. Според голяма част от сливенските епархиоти той е касиран поради това, че Знеполският еп. Арсений не беше избран на втори тур в двойката епископи, от които Св. Синод да направи каноничния избор на Сливенски митрополит. Последваха протести на клирици и мярини от Сливенска епархия, подкрепени и от други епархии, както и контрапротести на клирици главно от Пловдивска епархия, провели се на 12 март пред Синодната палата, които наложиха този извод за създалата се ситуация.

Новината за отказа на митрополит Николай от участие в патриаршеския избор беше посрещната с недоверие. Това коментира и проф. Дилян Николчев днес:

По повод обявата на митр. Николай, че няма да се кандидатира за патриаршеския избор – в каноничната практика и в УБПЦ-БП няма самокандидатиране. Освен това, в Църквата няма „искам-не искам“. Вярно, че и в Църквата съществува правото на свободна воля, но тя е единствено в посока лично мнение и становище. С други думи на митр. Николай може и да не му се иска да влезе в листата на достоизбираемите за Български патриарх (и на блаженопочиналия патриарх Неофит не му се е искало), но това е въпрос на решение от страна на Св. Синод – не решение конкретно за неговото волеизявление, а персонална оценка и решение на всеки един от архиереите, когато гласуват самата листа на достоизбираемите. Ако синодалните старци гласуват в мнозинството си той да намери място в тази листа, митр. Николай ще трябва да приеме това като послушание. Защото, нека си представим само, ами ако и останалите митрополити, по различни мотиви, откажат също да бъде издигната от синодалния състав кандидатурата им да бъдат включени в тази листа, какво става? Тъй де! Тук не коментирам самата обява на митр. Николай – тя е тюрлю гювеч, „леща на кебап“, както казва дядо Петко Славейков.

Днес Старозагорският митрополит Киприан като говорител на Св. Синод съобщи пред журналисти, че решението на Пловдивския митрополит е окончателно, а Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний коментира в предаването на БНТ „Денят започва“ така:

Всеки има право със своя собствена воля да обяви своето изявление. Доста пространно го е изложил в своето слово. И той изказва своето разочарование, което вижда в онези, които като че ли из ръцете им се изплъзва БПЦ. Това са хората на Държавна сигурност, които се опитваха през годините назад във времето да манипулират Българската православна църква и в момента виждаме техните деца по екраните на нашите родни медии, които говорят, като че ли изкарват своите страхове напред, и ги вменяват на нашия народ.

Всеки един от нас има своите човешки слабости, но митрополит Николай е показал на дело – като видим и пловдивската епархия в какво състояние бе заварена, в какво състояние е в момента. Така, че всичко, което бъде казано, можем да видим на дело какво е направено, наистина с твърда вяра и любов.

Цялото обръщение можете да прочетете на този линк:

ОБРЪЩЕНИЕ на Пловдивския митрополит Николай към клира и миряните на Богоспасаемата Пловдивска епархия

Posted in Публицистика, Съвременност

Вижте още: