Меню Затваряне

Компрометиращи материали за Грузинската църква се появиха в интернет

Грузинската църква се оказа в центъра на небивал скандал, след като в интернет бяха публикувани около три хиляди документи – кореспонденция, доклади, записи на телефонни разговори и др. – свързани с личния живот на висши духовници и ръководни кадри на Грузинската патриаршия. Опозиционната телевизия „Пирвели“ излъчи аудио и видеозаписи с грузински духовници, както и документи от публикувания архив.

Предполага се, че материалите са събирани в Съвета за национална сигурност на Грузия в периода 2013-2021 г. и са публикувани от бивш сътрудник на службите. Те са изпращани под формата на донесения от различни хора, които са били в близкото обкръжение на наблюдаваните лица. Подслушвани са телефони и кореспонденция с журналисти, политици, бизнесмени и др.

Човекът, който ги е публикувал, пише: „Вие никога няма да ме намерите. Днес Църквата не е Дом Божи, а публичен дом. Не ви безпокои това, че патриаршията се ръководи от „руска мъгла“. Отнасяте се снизходително към това заради личното си благополучие. В тези материали ще видите мащаба на катастрофата, която аз следих в продължение на години, за да може с Божията помощ да се събудите и да разрушите тази страшна система“.

Документите показват, че службите за сигурност на Грузия са следили в продължение на години най-влиятелните ръководители на Грузинската църква, събирали са случаи на педофилия и други скандални сексуални контакти (с имената на конкретни деца). Материалите се съдържат в папка със заглавие „Прелюбодействие“ и съдържат информация за няколко десетки висши църковни служители, свързани с Русия и с високопоставени руски чиновници. Осветлени са техни законни и незаконни бизнес-интереси в Русия.

За Грузинския патриарх Илия II се казва, че е сътрудничил на КГБ в периода, когато е учил в Москва (1956-1960 г.). За еп. Вахтанг (Липартелиани) е описано как през 2014 г. създава по възложение на руската ФСБ група свещенослужители за антизападна пропаганда.

Митрополитът на Ахалкалки и Кумурдо Николай (Пачуашвили), който според записите е предавал информация на руска гражданка за срещите на патр. Илия II срещу сумата от тридесет хиляди долара, заяви, че става дума за „интриги на нечиста сила“, която иска да настрои хората срещу Църквата. Той потвърди, че познава споменатата руска гражданка, но не ѝ е предавал информация за патриарха.

Ръководителят на прес-службата на Грузинската патриаршия Андриа Джагмаидзе коментира на своята фейсбук страница: „Много лошо, ако разпространената информация за незаконно подслушване съответства на истината. В същото време сме били свидетели на тиражирането на множество лъжливи новини и клеветническа информация от някои телевизионни канали“.

Грузинският премиер Ираклий Гарибашвили заяви, че това е поредната „грозна провокация срещу нашата държава, срещу нашата църква – най-авторитетния институт. Основната цел и задача на Саакашвили беше дискредитацията на основните институти“. Основните политически партии през последните два дни си разменят обвинения за това кой е пуснал информацията в мрежата и кой е отговорен за незаконното масово подслушване.

Прокуратурата на Грузия заяви, че ще започне разследване за нарушаване на тайната на частната комуникация и незаконно подслушване. Според информация на една от грузинските телевизии материалите са предоставени от бивш сътрудник на службите, който е работил в този отдел и който преди два месеца се е самоубил.

От Грузинската патриаршия още не са коментирали официално скандала. Юристът на патриаршията Едишер Карчава заяви, че това са измислици, целящи да компрометират Църквата, и патриаршията няма намерение да се обръща към съда „заради всяка глупост“.

Автентичността на записите обаче се потвърждава от разпозналите се в тях журналисти, политици и духовници. Те настояват за създаването на парламентарна комисия, която да разследва подслушванията в неправителствения сектор.

Източник: Двери бг

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: