Меню Затваряне

“Конспирацията конспирологична – дело на всеки християнин!”

Християнство бг

От известно време в социалната мрежа упорито се разпространява и споделя публикация, която представлява писмо на архиепископ Карло Мария Вигано, предупреждаващ Доналд Тръмп за заговора на “Голямото зануляване”, който цели да “подчини човечеството” и да унищожи свободата. Поради това, че писмото се чете с голям интерес и доверие сред християните и се представя като чиста монета за истината относно положението с пандемията, а всъщност представлява предизборен политически ход, свързан с конспиративни теории, публикуваме нов превод, който д-р Слава Янакиева се съгласи да направи с кратък коментар към него, за да бъде текстът максимално точен и ясен в своето послание.

С тази публикация напомняме не само абсурдното положение, в което може да изпадне един християнин, вярвайки и разпространявайки като истина подобни “теории” (в които има намесен дори католически епископ за по-голяма правдивост), но и неизменната истина, че Христовото Царство не е от този свят и че “тук нямаме постоянен град, но бъдещия търсим” (Евр. 13:12-14). Публикацията шеговито нарекохме “Конспирацията конспирологична – дело на всеки християнин”, напомняйки абсурдния комунистическия лозунг от 80-те години на XX век: “Икономиката икономична – дело на всеки гражданин!”, която толкова занимаваше всеки българин, а накрая ни доведе до разруха. Надяваме се писмото на архиепископ Вигано да бъде прието със същия хумор, ако разбира се, успеете да го дочетете до края. А ние ще следим процеса с “Голямото зануляване” и ще броим дните, оставащи до началото. 🙂

От редакцията

“Ако искате да прочетете налуден хибрид между евразийските фантасмагории на Дугин (тук) и писмото на Адсон до кралица Герберга от Х век (тук), насочен обаче към избирателите на Тръмп – прочетете отвореното писмо на архиепископ Вигано. За мен е голяма загадка, защо този клирик не е изпратен все още на покой (или, още по-добре, на лечение). Той красноречиво възпроизвежда конспиративно-маниакалните наративи за “Новия световен ред”, за комунистическите планове за “зануляване” на системата, за “Ковид-19” като средство за установяване на диктатура, за “печата на антихриста” с дигиталната идентификация, за “дълбоката държава” и дори за “дълбоката църква”, за “катехона” (възпиращия силите на антихриста), който в неговата визия е Тръмп – и всичко това в един единствен текст, пуснат в обращение в контекста на напрегнатата пропаганда преди президентските избори в САЩ”.


“Отворено писмо до президента на Съединените американски щати Доналд Дж. Тръмп”

Неделя, 25 окт. 2020
Тържество на Христос, Царя

Г-н Президент,

Позволете ми да се обърна към вас в този час, в който съдбата на целия свят е застрашена от глобална конспирация срещу Бога и човечеството. Пиша Ви като архиепископ и апостолски приемник, като бивш апостолически нунций в САЩ. Пиша ви насред мълчанието както на гражданските, така и на религиозните власти. Приемете тези мои думи като „глас на викащия в пустинята“ (Иоан 1:23).
Както казах, в писмото, което Ви написах през юни, този исторически момент вижда силите на Злото строени за безмилостна битка срещу силите на Доброто; сили на Злото, които са могъщи и организирани в съпротивата си срещу синовете на Светлината, които са дезориентирани и неорганизирани, изоставени от своите светски и духовни водачи.

Ежедневно усещаме как се множат нападенията на онези, които искат да унищожат самите основания на обществото: естественото семейство, уважението към човешкия живот, любовта към родината, свободата на образованието и предприемачеството. Виждаме главите на нациите и религиозните водачи да поощряват това самоубийство на Западната култура и християнската й душа, докато в същото време фундаментални права на гражданите и вярващите биват отказвани в името на здравната криза, която все по-ясно се открива като инструментална за установяването на една нечовешка безлика тирания.

В момента се осъществява глобален план, наречен „Голямото зануляване“.

Неговият архитект е глобалният елит, който иска да подчини човечеството, налагайки принудителни мерки, с които драстично да ограничи индивидуалните свободи и тези на цели народонаселения. При някои нации този план е вече одобрен и финансиран; при други той все още е на ранен етап. Зад световните водачи, които са съучастници и осъществители на този адски проект, има безскрупулни персонажи, които финансират Световния Икономически Форум и Event 201, прокарвайки своя дневен ред.

Целта на Голямото зануляване е налагането на здравен диктат, целящ налагането на губителни за свободите мерки, скрито зад изкусителни обещания за осигуряване на световен доход и отмяна на личните дългове. Цената на тези отстъпки от страна на Международния Валутен Фонд ще бъде отхвърлянето на частната собственост и следването на една програма за ваксиниране срещу Ковид-19 и Ковид-21, прокарвана от Бил Гейтс със съучастието на големите фармацевтични групи. Освен огромните икономически печалби, които мотивират движещите Голямото зануляване, налагането на ваксинацията ще бъде придружено от изискването за здравен паспорт и дигитална идентификация, с последващо проследяване на контактите на населението в целия свят. Онези, които не приемат тези мерки ще бъдат затворени в лагери със закрит режим или поставени под домашен арест, а собствеността им ще бъде конфискувана.

Господин Президент, предполагам, че Вие вече сте наясно, че в някои страни “Голямото зануляване” ще бъде активирано между края на тази година и първото тримесечие на 2021 г. За тази цел се планират нови карантинни затваряния, които ще бъдат официално оправдани с предполагаеми втора и трета пандемична вълна. Вие сте съвсем наясно със средствата, които биват използвани за да се сее паника и да се легитимират драконовите ограничения на личните свободи, като в същото време умело се провокира световна икономическа криза. Архитектите на тази криза целят тя да послужи, за да направят прибягването на народите към Голямото зануляване необратимо, като с това ще се нанесат последен удар на света, чието съществуване и памет те искат да изличат напълно. Но този свят, Г-н Президент, включва хора, привързаности, институции, вяра, традиции и идеали: хора и ценности, които не действат като марионетки, които не се подчиняват като машини, защото са надарени с душа и сърце, защото са свързани помежду си от духовна връзка, която черпи силата си свише от Бога, срещу Когото нашите врагове искат да се изправят, също както Луцифер в началото на времената, с неговото “non serviam.”

Много хора – както добре знаем – са подразнени от това позоваване на сблъсъка между Доброто и Злото и употребата на „апокалиптични“ обертонове, които според тях смущават духовете и изострят разделението. Не е учудващо това, че врагът е гневен понеже е разкрит точно когато смята, че е достигнал до цитаделата, която се стреми да превземе необезпокояван. Онова, обаче, което изненадва, е, че няма кой да даде знак за опасността. Реакцията на дълбоката държава спрямо онези, които изобличават плана й е отслабена и непоследователна, но разбираема. Точно когато съучастието на мейнстрийм медиите е успяло да направи прехода към Новия световен ред почти безболезнен и незабелязан, всякакви измами, скандали и престъпления излизат наяве.

Допреди няколко месеца беше лесно онези, които отхвърлят тези ужасни планове и които сега виждаме да се изпълняват до най-малка подробност, да бъдат очерняни като „теоретици на конспирацията“. До миналия февруари никой би и помислял, че в нашите градове гражданите ще бъдат арестувани просто защото искат да вървят по улицата, да дишат, да поддържат бизнеса си отворен, искат да отидат на църква в неделя. И все пак това се случва из целия свят – дори в живописната Италия, която мнозина американци смятат за една малка пленителна страна, с нейните древни паметници и църкви, с очарователни й градове и характерни селца. И докато политиците са се барикадирали в своите дворци, издавайки декрети като персийски сатрапи, бизнесът пропада, магазини се затварят и хората не могат да живеят, да пътуват, да работят, да се молят. Опустошителните психологически последствия от тази операция вече са налице, като се започне от самоубийствата на отчаяни предприемачи и на нашите деца, откъснати от приятели и съученици, карани да учат седейки в къщи сами пред компютъра.

В Свещеното писание, св. Павел ни говори за „оня, който задържа“ извършването на „тайната на беззаконието“, катехона (kathèkon 2 Сол. 2:6-7). В религиозната сфера това препятствие за злото е Църквата и по-специално папството; в политическата сфера, това са онези, които препятстват установяването на Новия световен ред.

Както сега става ясно, онзи, който заема престола на Петър е предал мисията си от самото начало, за да защитава и прокарва глобалистката идеология, като подкрепя дневния ред на дълбоката църква, която го излъчи от редиците си.

Господин Президент, вие ясно заявихте, че искате да защитите тази нация – „Една нация под Бога“, фундаменталните свободи и неподлежащите на уговорки ценности, които днес са отричани и срещу които се воюва. Именно Вие, скъпи Президенте, сте „оня, който задържа“ дълбоката държава, последния щурм на синовете на мрака.

По тази причина е необходимо всички хора с добра воля да бъдат убедени в епохалната важност на предстоящия избор: не толкова заради една или друга политическа програма, а заради общото вдъхновяване на Вашето действие, което най-добре въплъщава – в този специфичен исторически контекст – този свят, нашия свят, който те искат да отменят чрез карантинното затваряне. Вашият враг е и наш враг: той е Врагът на човешкия род, той, който е „открай човекоубиец“ (Иоан. 8:44) (местоименията на сатаната тук и по-долу в оригинала са с главни букви – б. пр.).

Около Вас са събрани с вяра и кураж онези, които вярват, че сте последната крепост срещу света на диктатурата. Алтернативата е да се гласува за една личност, която е манипулирана от дълбоката държава, тежко компрометирана от скандали и корупция, която ще направи със Съединените Щати това, което прави с църквата Хорхе Марио Берголио, премиерът Конте с Италия, президентът Макрон с Франция, премиерът Санчез с Испания и т. н. Податливата на изнудване природа на Джо Байдън – също като тази на прелатите от ватиканския „магически кръг“ – ще го направи удобна мишена за безскрупулно използване и ще позволи на нелегитимни сили да се намесват както във вътрешната политика, така и в международните отношения. Очевидно е, че онези, които вече го манипулират са си приготвили някой още по-лош от него, с когото ще го заменят веднага щом възникне възможност.

И все пак, насред тази мрачна картина, това очевидно непредотвратимо попълзновение на „Невидия враг“, възниква една надежда. Врагът не знае как да обича и не разбира, че не е достатъчно да подсигури световния доход или да отмени ипотеките, за да подчини масите и да ги убеди да бъдат дамгосани като добитък. Този народ, който твърде дълго вече е удържал на злоупотребите на омразната и тиранична власт, преоткрива, че има душа; той разбира, че не иска да размени свободата си за хомогенизацията и отмяната на неговата идентичност; той започва да разбира цената на семейните и социалните връзки, на връзките на вярата и културата, които единят честните хора. Това Голямо зануляване е обречено на провал, защото онези, които са го планували не разбират, че все още има хора, готови да излязат на улиците, за да защитят правата си, да защитят любимите си, да дадат бъдеще на децата и внуците си. Изравняващата нечовешкост на глобалисткия проект ще се разбие на парчета, срещайки твърдата и храбра опозиция на децата на Светлината. Врагът има на своя страна сатаната, онзи, който знае само да мрази. Но на наша страна имаме Всемогъщия Господ, Бога на войнството, строено за битка, и Пресвятата Богородица, която стъпка главата на древната змия. „Ако Бог е за нас, кой ще е против нас?“ (Рим. 8:31).

Господин президент, вие добре знаете, че в този съдбовен час Съединените Американски Щати са смятани за отбранителния вал, срещу който се разрази войната, обявена от защитниците на глобализма. Уповавайте се на Господа, укрепен от словата на апостол Павел: „Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява.“ (Фил. 4:13). Да бъдете инструмент на Божественото Провидение е велика отговорност, за която ще получите цялата благодатна помощ, която Ви е нужна, понеже тя е горещо измолвана за Вас от много люде, които Ви подкрепят с молитвите си.

С тази небесна надежда и уверение за моите молитви за Вас, за Първата дама и Вашите сътрудници, от цялото си сърце ви изпращам благословението си.
Бог да благослови Американските Съединени Щати!

+ Карло Мария Вигано
Титурярен епископ на Улпиана
Бивш апостолически нунций в Американските съединени щати

Превод от LifeSiteNews: Слава Янакиева

Източник: личен профил на преводача

Posted in Публицистика, Редакционни

Вижте още: