Меню Затваряне

Конференция в Богословския факултет на СУ за обучението по Религия онлайн

На 23 ноември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе конференция на тема: „Преподаване на Религия онлайн. Опит, предизвикателства, перспективи“.

Тя се организира от катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съвместно с Центъра за образователни инициативи „Двери“. Проявата е част от Светоклиментовите дни 2021 г. на Богословския факултет.

Поради епидемичната обстановка проявата ще се осъществи хибридно: част от участниците ще присъстват в Зала 8 на Богословския факултет, а друга част – през платформата „Zoom“.

Целта на конференцията е да обобщи опита от преподаването на Религия и вероучение в електронна среда през изминалите две учебни години. Ще се търсят отговори на въпросите: Как се отрази пандемията и преминаването към обучение в електронна среда на предмета Религия? С какви предизвикателства се срещнаха участниците в образователния процес и какви решения бяха намерени? Кои институции подкрепиха учителите при преминаването към онлайн-обучение?

В конференцията ще вземат участие представители на Министерството на образованието и науката, на Регионалното управление на образованието от София-град и РУО-Русе, на издателства на учебници по Религия, преподаватели от Богословския факултет на СУ, от Православния богословски факултет на ВТУ и от Тракийския университет, учители по Религия и преподаватели от прицърковните училища от цялата страна.

Програма:

10 ч. – 10:30 ч.  Откриване на конференцията

Първи панел: Преподаването на Религия в електронна среда – опитът на учителите

 1. Обучението по Религия в електронна среда през първата година на пандемията – гл. ас. д-р Полина Спирова;
 2. Предизвикателствата пред учителя по Религия при обучение в електронна среда от разстояние – доц. д-р Магдалена Лекгоступ, зам.-декан на Православния богословски факултет на ВТУ;
 3. Онлайн-обучение по Религия: мисията възможна – д-р Мирела Кючукова, учител по Религия в Осмо СУ, Благоевград;
 4. Учителят като творец: представяне на електронни книжки и други дигитални пособия за онлайн-обучение по Религия – Дарина Кючукова и Юлия Христова, ОДК, Варна;
 5. Преподаване на Религия в електронна среда от разстояние  Валерия Лавчева, Русе;
 6. Организиране на онлайн-фестивали и изложби в училище за християнски празници – Деана Атанасова, Пловдив;
 7. Електронният учебник по Религия – Ели Пещерска, издателство „Просвета“;
 8. Учебниците по Религия на Св. Синод – доц. д-р Костадин Нушев, Богословски факултет на СУ.

12:30 – 13:30 ч. Почивка

Втори панел: Катехизация на деца и възрастни онлайн – предизвикателства и възможни решения

 1. Преподаване на катехизис в екип от богослов и свещеник в онлайн среда – о. Николай Танев и Вера Жекова, Енорийски център (ЕЦ) към храм „Покров Богородичен“, София;
 2. Видеоуроци за неделно училище, Илияна Димова и гл. ас. д-р Стефан Тончев, Стара Загора;
 3. Преподаване на катехизис онлайн – д-р Златина Каравълчева, ЕЦ „Покров Богородичен“ и ЕЦ „Рождество Христово“, София.

16 ч. – Закриване на конференцията.

Източник: Двери бг

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: