Меню Затваряне

Копка за храм в чест на св. Евтимий Търновски в столичния квартал „Люлин“

На 20 януари, в деня когато се почита паметта на св. Евтимий, патриарх Търновски, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния квартал „Люлин 6“ беше направена копка за православен храм в чест и памет на всебългарския покровител св. Евтимий, патриарх Търновски.

Последованието на копката бе направено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, столични духовници и протойерей Лъчезар Попов, натоварен от Светата митрополия да отговаря за строителството на храма и с председателството на църковното настоятелство.

На тържественото мероприятие присъства г-н Румен Радев, президент на Република България, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-жа Екатерина Йорданова, общински съветник и представляващ г-н Милко Младенов, кмет на район „Люлин“, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Кирил Костадинов, основен ктитор, организатор на събитието и радетел за построяването на църквата, народни представители, кметове, общественици, представители на бизнеса, дарители на храма, гости и многобройно множество християни.

След отслуженото молитвено последование Белоградчишкият епископ Поликарп се обърна към всички присъстващи с благо слово, в което изявявайки важни моменти от живота на св. Евтимий, изказа благодарност към всички, които са се натоварили с нелеката задача да построят храм и да изкажат своята благодарност към св. Евтимий от името на целокупния български народ, за неговата молитва, закрила и благословение, както и че се изпълнява един дълг най-накрая да се построи храм в чест на този, който предаде народа на Единия истински Бог – Отец и Син и Свети Дух.

Приветствие към присъстващите отправиха г-жа Екатерина Йорданова, г-жа Йорданка Фандъкова и г-н Румен Радев.

Всички официални лица се подписаха на специална грамота, която бе положена в капсула и поставена заедно с основния камък в темелите на църквата.

В чест на това историческо събитие беше осветена и първата икона с образа на свети Евтимий, патриарх Търновски, за новостроящия се храм, както и малки иконички, които бяха раздадени на присъстващите православни християни.

За всички дошли да почетат празника на светеца, чиито храм ще се гради, бе приготвена и празнична обща трапеза.

За повече снимки виж: Софийска митрополия

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: