Меню Затваряне

Коптският епископ Седарус посети Църногорския манастир и се срещна с местната управа на Перник

Църногорският манастир бе посетен от коптския епископ Седарус, настоятел на храма „Успение Богородично“ в гр. Кайро, Египет и викарий на коптския Александрийски папа и патриарх Тавадрос (Теодор). Владиката бе придружен от свещеник Филопатир, настоятел на храма „Св.Архангел Михаил“ в гр. Кайро.

Двамата коптски духовници бяха посрещнати от игумена на манастира архимандрит Никанор, братята и ефимериите на светата обител.

Архимандрит Никанор показа на гостите забележителностите на Църногорската св. обител и им разказа историята на манастира, след което ги покани на скромна почерпка с биволско мляко.

Сайедна Седарус отговаря за десетки храмове и 2 манастира, принадлежащи на коптските християни, живеещи в Германия, Италия, Франция и Великобритания.

Архимандрит Никанор обясни на гостите какъв е редът за регистрация на коптското вероизповедание по реда на българското законодателство, за да могат да обгрижнат духовно египетските християни, живеещи в България.

По-късно през деня египетските гости бяха приети от заместник-областния управител на гр. Перник г-н Владимир Русев, който се осведоми за състоянието на Коптската църква и живота на християнската общност в Египет.

Духовниците посетиха Регионалния исторически музей, Минният музей и Минната дирекция и поздравиха кмета на Перник г-н Станислав Владимиров.

В утрешния ден епископ Седарус ще отслужи св. литургия за коптската общност в България.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: