Меню Затваряне

Корейски митрополит Амвросий: “Войната е голям срам за нас”

Тази година Неделя на Православието беше отбелязана във всички енории на православната митрополия на Корея (Вселенска патриаршия) с два основни проблема: пандемията от коронавирус и безпокойството за изхода на братоубийствената война в Украйна.

В катедралата „Свети Николай” в Сеул беше отслужена архиерейска литургия от Корейския митрополит Амвросий, следваше и лития с икони, която се състоя в църквата, поради COVID-19. Преди началото на литията митрополитът спомена между другото и следното:

„Годишнината от прославянето на иконите винаги е радостно събитие, в което всяка година празнуваме победата на истината на Православието над еретичните иконоборци.

За съжаление обаче тази година радостта от това славно събитие беше помрачена от траура за войната в Украйна. Тази война е голям срам за нас, православните, защото една православна държава се бие срещу друга православна сестра. И това е не само срам, но и най-важното, че е голям грях, защото тази война, както всяка война, е в противоречие със св. Евангелие, в което вярваме.

Ето защо ние осъждаме войната без да се замисляме. Моля ви да участвате в литията, по време на която ще отправяме специални прошения за края на войната и разпространението на мира в Украйна и ще се молим за мъртвите, ранените, бежанците и всички наши страдащи братя.

Нека и всички участваме в набирането на средства, което започна от православната митрополия на Корея, за да съберем пари, които да бъдат изпратени в Украйна”.

————

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: