Меню Затваряне

Коронацията на крал Чарлз III в православен контекст

Сергий Шумило

Сергий Шумило

За първи път в историята, по време на тържествената церемония по коронясването на Негово Величество Чарлз III, крал на Великобритания и Северна Ирландия, в Уестминстърското абатство на 6 май 2023 г. прозвучаха православни византийски молитвени песнопения на гръцки език, изпълнени от Ансамбъл за византийско песнонение под диригентството на достопочтения д-р Александър Лингас – архонт на Вселенската патриаршия, псалт на православната енория в Оксфорд, музикален директор и основател на Cappella Romana, професор по музика в Лондонския университет (и преподавател по музика в семинарията „Св. Владимир“, Ню Йорк, бел. ред.), научен сътрудник на Института за православни християнски изследвания в Кеймбридж, Великобритания[1].

Интегрирането на гръцката псалмодия в също толкова древните ритуали на Коронационната служба е дълбока и красива демонстрация на дълбоката признателност към православното християнство, отдавна показана както от Негово Величество, така и от покойния херцог на Единбург.

Вероятно всички забелязаха, че по време на коронацията в Уестминстърското абатство имаше както православни икони, така и декорации в цветовете на синьо-жълтото знаме, което мнозина видяха като символична подкрепа за Украйна. За разлика от официалната делегация на Украйна, лидерите и делегациите на режимите на терористичната Русия и Беларус не бяха поканени на коронацията, което също е доста символично. В същото време сред почетните гости бяха първата дама на Украйна Олена Зеленска и министър-председателят на Украйна Денис Шмихал.

По покана на Негово Величество, Православният екзарх на Западна Европа и Ирландия на Константинополската Вселенска патриаршия Тиатирският и британски митрополит Никита (Лулиас) взе участие в коронацията на крал Чарлз III. [2]

Днес (7 май), всички православни църкви на Вселенската патриаршия в Обединеното кралство отслужиха специален молебен в чест на новия крал. Честванията по случай коронацията във Великобритания ще продължат до 8 май.

Негово Величество Чарлз III отдавна изпитва дълбока симпатия и интерес към Православието и към наследството и традициите на Света гора Атон. От страна на баща си той има православни корени, тъй като баща му – херцог Филип от Единбург – принадлежи към гръцката кралска династия и е православен християнин. Той е внук на гръцкия крал Георги I и племенник на гръцкия крал Константин I. Майката на Филип и бабата на крал Чарлз III, принцеса Алиса Батенберг, също са православни християни. Тя е носела монашеска дреха и е ръководела православния манастир „Марта и Мария“, който оказва помощ на болните и обучава бъдещи бавачки и болногледачи. Преди смъртта си принцеса Алиса завещава да бъде погребана в православния манастир в Йерусалим (в Гетсимания) до леля си, св. преподобномъченица Елисавета (принцеса Виктория Алиса Елена Луиза Беатрис фон Хесен-Дармщат), убита от болшевиките през 1918 г. Елисавета е пра-пра-баба на крал Чарлз III. [3]

Едно от любимите места за поклонение на бившия принц Чарлз отдавна е Света гора Атон. Той често посещаваше това свято средище на източнохристиянското монашество и дори е официален патрон на международното британско дружество „Приятели на Атон“, в което имам честта да членувам и аз. По инициатива на принц Чарлз ръководеното от него общество оказа материална помощ за възстановяването на атонските манастири „Ватопед“ и „Хилендар“, многократно провежда международни научни конференции, посветени на историята и наследството на Атон (една такава конференция се проведе в Кеймбридж между 3 и 5 февруари 2017 г. с участието на украински делегати с организирано поклонение в Атон). През 2021 г. в Оксфорд обществото „Приятели на Атон“ съвместно с Международния институт за атонско наследство в Украйна издадоха нова книга на английски език – Старецът Аввакум Светогорец. Житието на светогорския йеросхимонах Аввакум (Вакаров) за украинския светогорски старец Аввакум (Вакаров), който по произход е от Закарпатието.

Както каза веднъж митрополит Калистос (Уеър), „… принц Чарлз несъмнено проявява най-голям интерес към Православието и има много православни приятели, с които обсъжда различни аспекти на православната вяра. Правил е много поклонения на Света гора. Но ако стане православен, това ще създаде много сериозни конституционни затруднения. Следователно е сигурно, че той не може да се откаже от англиканството, но ще вземе предвид и православния контекст“.

Всъщност първото „разглеждане на православния контекст“ се състоя точно вчера по време на церемонията по коронясването на Негово Величество. Мисля обаче, че не е последното. Надявам се, че скоро ще бъде възможно монархът да посети светините на златокуполния Киев.

Живеейки и работейки сега във Великобритания, имам удоволствието да чувствам, че Негово Величество Чарлз III вече е крал за над 160 000 украинци, които са намерили убежище и гостоприемство в Обединеното кралство поради войната на Русия срещу Украйна. Сега той е нашият крал! И така, да живее кралят!

P.S. Между другото, Cappella Romana, ръководена от Александър Лингас, която пя вчера на коронацията на крал Чарлз III, скоро (19, 20 и 21 май) ще пее заедно с украински изпълнители, ръководени от украинско-американския етномузиколог и фолклорист, певицата Надя Търнавска  ще изнесе три концерта с украински народни и духовни песни (за тези, които се интересуват, не пропускайте тази уникална възможност: cappellaromana.org/ukrainianwedding)

Вижте още от Сергий Шумило:  Принц Чарльз і святині Києва». Православ’я у світогляді нового короля Британії (radiosvoboda.org)

—————–

Снимки: Сергий Шумило

Заглавието е на редакцията.


[1] Като учен и практик на древните традиции на византийското песнопение, за мен е голяма чест, че бях помолен да помогна за реализирането на молбата на Негово Величество, крал Чарлз III, коронацията да включва музикална почит към покойния му баща, Негово кралско Височество принц Филип, херцог на Единбург“, казва Лингас (тук). Бел. ред.

[2] От уважение към управляващата Англиканска църква главата на гръцките епархии в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия носи титлата не на Лондон, а на „някога древната и славна митрополия на гр. Тиатира, която св. ап. Йоан Богослов споменава в Откровение: „ А вам и на другите в Тиатир, които не държат това учение… (Откр. 2:24). Бел. ред.

[3] Елисавета е последната руска императрица – повече за нея виж тук. Бел. ред.

Posted in Публицистика

Вижте още: