Меню Затваряне

Косовските власти не допуснаха патриарх Порфирий да посети резиденцията си в Печ

Косовските власти не допуснаха сръбския патриарх Порфирий да посети Косово за Рождество Христово иннформира пресслужбата на Сръбската православна църква (СПЦ).

“Сръбският патриарх Порфирий с учудване научи, че властите в Прищина му забраняват да посети Печката патриаршия преди големия празник Рождество Христово”, се посочва в съобщението. В Печката патриаршия е официалната резиденция на сръбския патриарх. В съобщението СПЦ допълва, че патриарх Порфирий не се е отказал да отслужи литургия за Рождество Христово, което СПЦ отбелязва на 7 януари. Патриархът призовава Прищина да не нарушава човешките права и свободи на вярващите сърби в Косово.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони.

Косовските сърби са на барикадите в Северно Косово за шестнадесети пореден ден. Исканията на сърбите са да бъдат освободени арестуваните бивши полицаи Деян Пантич и Сладжан Трайкович, както и косовските специални сили да се изтеглят от района.

Сръбската църква разпространи изявление, в което се казва:

„От гледна точка на правата на човека и религиозната свобода на всеки човек подобно решение е неразумно и абсолютно неприемливо.

Патриархът апелира към онези фактори, които  имат реална власт в Косово и Метохия ,  в съответствие с прокламираните от тях права и свободи на човека да покажат на дело, че сръбският народ и неговата църква не са лишени от такива основни права и свободи. Това означава, че в областта, върху която те имат пълен контрол, главата на Сръбската православна църква има възможност да се поклани в първото, настоящо и историческо седалище на Сръбската православна църква. Това богослужение е молитва за целия свят, за всички хора и най-вече за местната общност, за сърби и албанци, за помирение и мир между тях.

Патриархът знае, че сръбският народ, особено в Косово и Метохия, прие тази новина с голямо възмущение, но призовава да не позволяваме тази провокация да се превърне в извинение за по-нататъшно застрашаване на нашия народ и неговите светини. Патриархът няма да изостави своя народ и ще направи всичко възможно да се срещне с него и да се помоли заедно с него на Бога  възможно  най-скоро“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: