Меню Затваряне

Картотекиран е неизвестен скален манастир (обновена)

Търновският пещерняк Евгени Коев картотекира неизвестна скална църква с принадлежащи към нея монашески килии. Това се случва при последните теренни проучвания по пътеката на исихастите, която следва поречието на реките Мали Лом, Черни и Бели Лом, които се вливат в река Русенски Лом. За това съобщава в-к “Борба”.

Евгени Коев е преподавател в професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново. Експедицията, която предприема заедно със свой колега е в областта на скалните манастири около с. Иваново, които са под защитата на ЮНЕСКО. Местността около тях Евгени Коев и доц. Никола Мончев изследват от осем години, а от близо година проучват и извървяват т. нар. “пътека на исихастите”, около която се интересуват от природните скали, ладшафта и животинските видове. Според тях тези скали са използвани за светилища още от римско време и през Първото българско царство.

По пътеката на исихастите двамата изследователи откриват водна пещера, използвана като праисторическо светилище, превърнато по времето на Римската империя в поклоннически център, а през Средновековието – в скален манастир.

Освен този скален манастир, изследователят Евгени Коев наблюдава и скалните църкви около с. Табачка, с частично запазени надписи от 14 век.

Репортаж от скалната пешера можете да видите в btvnovinite.bg.

Posted in История на Църквата, Новини, Новини от страната, Памет

Вижте още: