Меню Затваряне

Критската църква обмисля да смени своя архиепископ поради влошено здраве

Св. епархийски Синод на Критската църква (Константинополска патриаршия) е започнал процедура по смяна на своя 88-годишен предстоятел архиепископ Ириней поради влошеното му здраве.

В понеделник на 18 октомври 2021 г., на Синодалната сесия е бил обсъждан въпроса за активиране на член 39, параграф 2, от Закон 4149 /1961 в „Устава на Православната църква на Крит“, относно личността на архиепископа на Крит Ириней, предстоятел на Св. Синод на Критската църква.

През последните години и месеци архиепископът е изправен пред сериозни здравословни проблеми. Той е трябвало да се лекува миналата есен  от остра дихателна недостатъчност в продължение на почти два месеца.

Св. Синод напълно признава и почита личността, приноса и делото на Негово Високопреосвещенство архиеп. Ириней, като пастир и предстоятел на Критската църква.

Той обаче счита, че обстоятелствата и данните за здравето му досега водят единодушно до решението да назначи трима лекари, който да прегледат основно архиепископа и въз основа на тяхното заключение, митрополитите да вземат решение за по-нататъшни действия, предвидени от закона.

Решението на Св. Синод на Критската църква е получило благословението, одобрението и съгласието на Негово Светейшество Вселенски патриарх Вартоломей.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: