Меню Затваряне

Кръвта на св. Пантелеймон

Св. Пантелеймон, манастир “Св. Екатерина”, Синай

В кралския манастир „Благовещение“ в Мадрид се съхранява една от най-известните и почитани светини на християнския свят: кръвта на свети великомъченик и лечител Пантелеймон, която се разлива всяка година на 27 юли, денят на неговата памет.

Кръвта, която иначе е в застояло състояние през цялата година, става течна без човешка намеса, както кръвта на св. свещеномъченик Януарий. Това чудо в Мадрид се случва в навечерието на празника на Западната църква на мъченическата смърт на св. Пантелеймон, 26 юли. Има подобно чудо с кръвта на св. Пантелеймон, което се случва на същия ден в Равело, Италия.

Чудото започва да се случва от момента, в който чашата с кръвта на св. Пантелеймон е донесена в манастира през 1616 г., с изключение на периода 1914 – 1918 г., докато трае Първата световна война, както и през 1936 г., когато избухва Гражданската война в Испания.

Всяка година в манастира идват вярващи, за да почетат светинята, а и просто любопитни хора, за да наблюдават това чудно явление. От 1933 г. е забранено физическото почитане на святата кръв. Чудото може да се гледа по телевизионна система. Тази мярка е била наложителна, за да се запази светинята от посегателства.

След като свети великомъченик и лечител Пантелеймон бил обезглавен, един християнин събрал част от кръвта му и други от тленните останки на светеца. Кръвта се съхранява в стъклен флакон. Свещеният предмет очевидно някога е попаднал в реликвария на римските папи, тъй като е бил подарен от папа Павел V (1605–1621) в началото на XVII век на Хуан де Сунига, вицекрал на краля на Испания и Неапол. След това съпругата на Хуан де Сунига подарява свещения предмет на кралския манастир „Благовещение“ в Мадрид, тъй като единствената дъщеря на двойката, Алионсе, влиза в този манастира през 1611 г.

Манастирът, в който живеят и се молят римокатолически монахини, е разположен в сърцето на Мадрид и все още функционира.

————

Източник: Orthochristian.com

Posted in Святост

Вижте още: