Меню Затваряне

“Къде си, Адаме?” на 22 март в София, Варна, Пловдив, Русе, Бургас и Стара Загора

На 22 март от 19 ч. ще бъде прожектиран филмът на режисьора Александър Запорошченко “Къде си, Адаме?” едновременно в София, Варна, Пловдив, Русе, Бургас и Стара Загора. Времетраенето на филма е 80 минути. Местата на кинопрожекциите са изписани на плаката. Автор и продуцент на филма е дякон Александър Плиска.

Сюжетът на филма „Къде си, Адам“ се развива в древния манастир Дохиар на западния бряг на Атон – един от полуостровите в Егейско море, отдаден преди повече от хиляда години за изключително ползване на православните монаси. Природните картини са вплетени в почти непрекъсната поредица от труд и молитва, илюстрирайки ритмичната връзка между човека и природата, като по този начин намекват за рая, за койтовсички копнеем в дълбините на душите си.

Но перлата на този великолепен византийски пейзаж са самите монаси, чиято топлина и самобитност бяха запечатани с отварянето на завесата, криеща ежедневието им, където всеки има своите радости, надежди и слабости. Канейки създателите на филма в своята среда, монасите се надяват да събудят у всеки зрител памет за своето възкресение. Централната фигура на филма е старецът на манастира, игуменът Григорий, който четири десетилетия е бил игумен на манастира – до 2018 г., когато се е преставил в Господа.

Дългогодишният му опит на духовен наставник го възнаграждава с дълбоко разбиране на човешката душа и нейното желание да се върне към състоянието, присъщо на човешката природа на Адам отпреди грехопадението.

Posted in Култура, Новини, Новини от страната, Театър, кино, телевизия

Вижте още: