Меню Затваряне

Лимасолският митрополит: “Архиепископът не може да решава сам”

На третия ден след решението на Кипърския архиепископ Хризостом да спомене Киевския митрополит Епифаний на св. Литургия, като по този начин призна автокефалията на Православната църква на Украйна и предизвика бурни реакции, имаше съвместно изявление на митрополитите на Лимасол Атанасий, на Кикос Никифор, на Тамасос и Орини Исая и Аматунтски епископ Николай по украинския въпрос за автокефалията, което от своя страна предизвика противоречия в Кипърската църква (тук).

Митрополит Атанасий Лимасолски заяви пред кипърската агенция Cyprus News Agency, че е натъжен от решението на архиепископ Хризостом да признае автокефалията на ПЦУ без решението на мнозинството в Светия Синод.

В изявлението си Лимасолският митрополит каза, че „нашето несъгласие не е само по същество, а дали Вселенската патриаршия е направила добро или лошо е друг въпрос. “

 „В момента, – продължи той, нашият проблем е, че архиепископът повдигна въпроса на заседанието на Светия Синод на 9 септември и тогава всички членове на Св. Синод, почти без изключение му казаха, че не трябва да действа по този начин и самият той заяви, че няма да постъпи така, тъй като членовете са изразили различно мнение и той ще го уважи. “

„Останахме спокойни с изразеното мнение от Св. Синод, който „по човешки, разбира се“ е глава на поместната църква. Бяхме изненадани да чуем споменаването на митрополит Епифаний като Киевски митрополит по време на съботната Божествена Литургия. Това ни натъжи, защото Св. Синод на Кипърската църква се премахва по този начин и това е акт, с който не сме съгласни. Ето защо изразихме несъгласието и недоволството си“ – каза митропополит Атанасий.

Коментирайки напускането си от богослужението и дали е разговарял с архиепископа по въпроса, Лимасолският митрополит каза: „Не съм говорил с архиепископа. Напуснах, за да не кажа някои думи, които не бихме искали да си кажем. ”

 „Кипърската църква се изразява и управлява от Свети Синод. Архиепископът е предстоятел на Църквата, но той не може да решава сам – нито архиепископът без Синода, нито Синодът без архиепископа. Това е решение, което трябва да бъде взето от мнозинството от Синода“ – добави той и посочи, че „каквото и да каже мнозинството, ние ще се подчиним на това решение, дори и да не сме съгласни. Мога да не се съглася, но се подчинявам на решението на мнозинството от Св. Синод. “

Запитан какво смята, че е правилно да направи, той отговори, че трябва да се свика Св. Синод, но „сега не знам какво ще направи архиепископът“.

Помолен да коментира реакцията на Руската православна църква, митрополит Атанасий заяви: „Руската православна църква вече е извадила Кипърския архиепископ от диптихите си, това е много важно и много болезнено и не знам какви ще бъдат последиците в други области. “

Накрая митрополитът каза, че освен с митрополитите на Кикос, Тамасос ​​и епископа на Аматус, с които е подкрепил съвместното съобщение-несъгласие, не е разговарял с други митрополити по въпроса.

Източник: Orthodox Thimes

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: