Меню Затваряне

Литовската църква иска независимост от Москва

Православната църква на Литва изглежда решена да търси повече независимост от Москва и осъжда руската инвазия в Украйна, каза Литовският и Вилнюски митрополит Инокентий в свое изявление. „Позицията на Православната църква в Литва остава непроменена: ние категорично осъждаме войната на Русия срещу Украйна и се молим на Господ да я прекрати възможно най-скоро”, заяви той.

Литовската православна църква е една от деветте традиционни религиозни общности в Литва и е митрополия в диоцеза на Московската патриаршия.

„Както вероятно вече сте забелязали, ние с Патриарх Кирил имаме различен политически поглед и възприятие за текущите събития. Политическите му изявления за войната в Украйна са негови лични възгледи. Ние в Литва не сме съгласни с това“, заяви митрополитът на Литва и Вилнюс.

„Искам да кажа искрено, че ние, православните християни в Литва, имаме възможността да решаваме свободно вътрешните работи на Църквата и ще се борим за още по-голяма независимост, вярвайки, че Господ ще ни я даде своевременно“, каза митрополит Инокентий.

„Живеем в свободна, демократична страна. Литва не е Русия. Това е различна страна, различно общество, със своя собствена духовна и морална идентичност“, добави той.

„Въпреки че сме малцинство, с малко над 3000 активни енориаши в цяла Литва, православните християни са неразделна част от обществото, те са граждани на своята страна, в които свободно изповядват своята религия“, продължи той и допълни, че членовете на Литовската църква са честни и смирени хора, които дълги години са работили усърдно за доброто на държавата си и са допринесли за създаването на свободна Литва.

Митрополит Инокентий подчерта, че Литовската православна църква подкрепя народа на страната, когато той защитава независимостта на страната си:

„Чудя се дали тези, които пишат и говорят за нас, знаят ли нещо за православните християни? Те присъствали ли са на литургиите в литовските православни църкви, чували ли са как и за какво се молят православните? На всяка служба православните християни се молят за нашата страна, за Литва, за нейното правителство, нейната армия и нейния народ. И днес ние също се молим за края на тази кървава война, за загиналите войници, да се възцари мир в Украйна, за страдащия народ на Украйна. Ние се молим и съчувстваме на тях”.

Накрая митр. Инокентий каза, че православните християни ще останат верни на Литва, хората ще запазят единството си, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност, ще се молят за народа на Украйна и ще помагат на бежанците.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: