Меню Затваряне

Литургия във Враца за празника на св. Марина

Наташа Войкина

Секретарят на Врачанска митрополия свещеноиконом Николай Костадинов днес отслужи литургия в Катедралния храм “Св. 12 Апостоли” за празника на  изключително почитаната в православния свят св. великомъченица Марина.

Шестнадесетгодишната девойка, дъщеря на езически жрец, пострадала за Христа в Антиохия през III век, се смята за покровителка на деца, девойки и младежи, отстояващи вярата  в изпитания, трудности и предизвикателства.

Във Враца няма традиция да се отслужва литургия на днешния празник, но тази година радостта споходи вярващите, които дойдоха да потърсят закрилата на светицата.

На клироса пяха синовете на отец Николай – Цветомир и Димитър, ученици в Софийската Духовна семинария, както и съпругата му презвитера Диана, магистър-богослов, преподавател по Религия, диригент на прицърковния хор на Митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” и администратор на Църковния магазин.

Бъдещите десетокласници са постригани преди 4 години за иподякони-четци и активно участват в богослуженията. Със своето изрядно поведение и лъчезарна визия момчетата са  истинска радост за вярващите, които бяха свидетели как малките палавници, израснали в храма, се превърнаха в сериозни и отговорни участници в богослуженията. Отгледани и възпитани с много любов, внимание и усърдие, младежите изпълват сърцата на всички с надеждата за бъдещи ентусиазирани и ревностни вестители на православната вяра.

Не отстъпват по усърдие и благочестие и другите свещенически синове във Враца, между които от десетилетия цари благородно състезание за знания, умения, израстване във вярата и пословична скромност. Дъщерите на врачанските свещеници също са винаги  в храма със своите  родители, а някои от тях с голямо старание усвояват църковното пеене.

Ваканцията е време, през което Цветомир и Димитър ще залягат над тънкостите на ежедневните молитвени последования. Цяла седмица те с голямо старание помагаха на баща си в отслужването на утринните и вечерните служби, а днес се справиха блестящо и с Евхаристията.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: