Меню Затваряне

Литургия във Враца за празника на св. Седмочисленици и св. Пантелеймон

Наташа Войкина

На 27 юли в храм” Св. Николай Мирликийски”  Врачанският митрополит Григорий отслужи литургия в чест на светите Седмочисленици и св. великомъченик Панталеймон.

Въпреки отпускарския сезон  десетки миряни дойдоха да се помолят на просветителите на българския народ и на светеца-лечител, удостоил се да извършва чудеса на изцеление още преживе. След мъченическата му смърт  целият православен свят го почита като помощник в скърби, избавител от  болести и беди.

На 27 юли 916 година се е преставил в Господа св. Климент Охридски и тази дата по-късно е определена за възхвала на светите равноапостоли Кирил и Методий и техните учениц Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. С архиерея съслужиха отец Димитър, отец Василий и отец Серафим, а на клира  пяха заедно с две хористки (поради делничния ден) и други двама свещеници – отец Аспарух и отец Георги .

Преди няколко десетилетия в храма, който е митрополитски, този ден се е отбелязвал много тържествено дори преди края на атеистичния режим, защото в него в малък реликварий са се съхранявали мощи на българските просветители – светите Седмочисленици. След като мистериозно изчезват, с течение на времето традицията е забравена.

През 2013 година точно  на 27 юли храмът изгоря частично вследствие на  пожар по небрежност, което причини  голяма скръб у врачани. Веднага  откликнаха с дарения за възстановяването му бизнесмени, депутати от региона, много граждани.

За година и половина църквата бе възстановена, благоукрасена и посрещна отново богомолци на храмовия си празник- Никулден през 2014 година, обновена тържествено в присъствието на хиляди  врачани, дошли да благодарят на Бога за реставрираната си светиня. Лична кауза става бързото и качествено ремонтиране и изписване на две специални лица, вярващи и носещи името  на св. Николай – тогавашният кмет на града инж.Николай Иванов и собственикът на фирмата, спечелила чрез конкурс поръчката за отговорната мисия – Николай Герасимов.

Как жителите на Враца възстановиха бързо един от емблематичните символи на града си?

След опожаряването Община Враца изготви работен проект за цялостното възстановяване на храма на стойност 250 798 лева. С него бе кандидатствано и получено финансиране от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Проектант на обекта бе „Радиян Митов“- ООД – Враца, а главен изпълнител „Строителство на сгради и съоръжения ЕООД“ – Враца. При ремонта бе извършено равноякостно дублиране на всички изгнили, счупени, деформирани и изгорели елементи от дървената конструкция, цялостна подмяна на електрическата инсталация, частична подмяна на дървената дограма, вътрешно латексово боядисване на стени и тавани, цялостно вътрешно изографисване (възстановяване) на куполи, стени и възстановяване на икони и външно фасадно боядисване. След обстойна проверка на извършените дейности, на обекта бе издадено разрешение за въвеждане в експлоатация.

За цялостния си принос за пълното възстановяване на храма кметът инж. Николай Иванов получи от врачанския митрополит Калиник благодарствена грамота и юбилейна значка „Св. Софроний Врачански”, присъдени му от Врачанския епархийски съвет. Благодарствени грамоти бяха дадени също на инж. Николай Герасимов – управител на фирмата „Строителство на сгради и съоръжения ЕООД“  – Враца, на реставраторите доц. Мариета Савчева, Красимир Костов, Милен Василев и Явор Венчев, както и на един от големите дарители – инж. Ангел Престойски – управител на „В и К” – Враца.

След избора на митрополит Григорий за епархийски архиерей големият празник събира много богомолци с литургия и различни инициативи, съпроводени с гостуване на наши и чуждестранни архиереи – донасяне за поклонение на свети мощи и освещаване на скъпата за всеки врачанин подземна ” Болярска църква”, която се намира в двора на храма и в която е служил св. Софроний Врачански.Тя беше почистена през 2017 г.от Христо Илиев1Родолюбецът Христо Илиев се занимава със спортен мениджмънт. Работил е в Испания и САЩ. От щата Флорида получава диплома за професионален промоутър и мениджър по ММА. От 11 години работи в сферата на бойните спортове, като в момента е президент на международната асоциация по смесени бойни изкуства (ISFA) и общински съветник., събрал доброволци още при управлението на митрополит Калиник, като с лични средства помогна за почистването на тонове боклуци, с които уникалната църквица е била постепенно задръстена от края на 70-те години на ХХ век. Сега тя има поставени прозорци, осветление, информационна табела, покрив ,а вътре  – свещници. Каменните зидове, устояли на вековете от строежа й през XVI век, са украсени с осветени икони.

В пандемичната обстановка вече втора година празникът се отбелязва скромно.

Митрополит Григорий благослови вярващите и  произнесе проповед, в която спомена величието на  трудовете на светите Седмочисленици, създали българската народностна идентичност и българския “Златен век”, както и подвига на св. великомъченик Панталеймон, свидетелство  на Божията сила и всемогъщество .

  • 1
    Родолюбецът Христо Илиев се занимава със спортен мениджмънт. Работил е в Испания и САЩ. От щата Флорида получава диплома за професионален промоутър и мениджър по ММА. От 11 години работи в сферата на бойните спортове, като в момента е президент на международната асоциация по смесени бойни изкуства (ISFA) и общински съветник.
Posted in Епархийски новини, Новини, Новини от страната

Вижте още: