Меню Затваряне

Патриарх Вартоломей отслужи литургия в Желязната църква в Истанбул

Вселенският патриарх Вартоломей отслужи св. литургия в Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул.

Вселенският патриарх Вартоломей, който беше посрещнат от хор „Св. Йоан Кукузел“, в словото си след литургията каза, че вярата надмогва културните различия в православния свят, и че Вселенската патриаршия насърчава не само езиковото и етническо разнообразие на православните народи, но и съборността, тоест заедността, на местната църковна общност.

На литургията присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, която направи специално обръщение към местните българи и заяви, че от този храм тръгва най-новата българска история. Тя благодари на българите в Истанбул, на техните организации и Екзархаията. На литургията присъстваха още посланикът в Истанбул Васил Вълчев, местни българи, гърци и туристи.

„Тук идва да служи и гръцки духовник, когато има гърци – те служат на гръцки. Не можем да накараме чужденците да служат непременно на български, както и нашите свещеници никой не ги кара да служат на друг език“, казва богословът проф. Иван Желев.

„Това не е единствената общност в чужбина, към която се отнасяме с недостатъчно внимание. Това не е само тук, в Турция, но по същия начин в Гърция, особено в Албания, дори в Сърбия, дори в Косово. Наистина, те заслужават много повече“, каза служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Вицепрезидентът, министри и дипломати откриха по-късно учебната година в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ към Българската екзархия, където се учи български език. Училището е създадено през 2015-а от Генералното ни консулство.

На литургията нямаше представител – архиерей от страна на Българската православна църква. Заедно с патриарх Вартоломей съслужи архим. Харалампи (Ничев), който е българин, клирик на Вселенска патриаршия и отговаря за българските енории в Истанбул от 2020 г. Последното съслужение с наш архиерей в Желязната църква беше на храмовия празник миналата година, когато в литургията участваха Старозагорският митрополит Киприан и Халкидонският митрополит Емануил, като само последният беше с пълно архиерейско облачение на съслужението (тук). Митрополит Киприан имаше наложено послушание с решение на Св. Синод от 24.01.2019 г. да отговаря за обгрижването на българската общност в Истанбул, но на свое заседание на 13 април, т.г., Св. Синод реши да го освободи от това негово задължение (тук). Засега няма свещеник, клирик на БПЦ, който да служи в храма на българската общност в Истанбул.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: