Меню Затваряне

Лишен е от сан руски свещеник, автор в блога „Ахилла“

Руският свещеник и блогър Фьодор Лудоговски е лишен от сан – това съобщава „Ахилла“. Новината е от 8 октомври. Свещеникът е постоянен автор в блога и сам коментира новината:

„Днес получих този документ от Москва по електронната поща. Бях предупреден за такъв резултат преди седмица и сега Негово Светейшество одобри решението на епархийския съд. Честно казано, когато ми се обадиха първо от дисциплинарната комисия, а след това от съда, бях сигурен, че на този етап делото ще бъде ограничено до забрана. Но не – те решиха да не нарязват опашката парче по парче. Е, вероятно е за добро.

Текстът на уведомлението (а трябва да има и указ?) изисква коментар. Посочено е правило 25 и лъжесвидетелстване. Преведено на човешки език, говорим за факта, че напуснах Руската федерация, без да информирам началството си. Е, да, беше така, всичко е честно. Вярно е, че дори преди да замина, в продължение на осем месеца всъщност не съм служил в църквата, в която бях назначен, и това не пречеше на никого, а две години преди това не служех често. Но аз наруших буквата на закона, няма да споря.

Но шестото правило е по-интересно. Това е същото правило, което забранява на свещеник да се занимава с нещо различно от свещеничество. Това е доста странно за мен, защото получих статута си на духовник преди шест години, точно защото основното място на моята работа (на пълен работен ден, с трудов договор) беше “Институт по славистика на Руската академия на науките”. За това знаеше и митрополит Арсений, който ми предложи работа на щат (за което все още съм му благодарен) и патриарх Кирил, който подписа съответния указ (благодарности и на него). И сега изведнъж – не може!

Но преди няколко месеца умната ми съпруга ме предупреди за това. Казват, че на някаква конференция някои свещеници са се събрали и са изразили своята изключителна загриженост за други свещеници, които под прикритието на свещения си сан се занимават с всякакви лоши неща като коучинг. И това е резултатът, доколкото го разбирам. Е, в крайна сметка те също са прави по свой начин.

Като цяло връзката ми като духовник с Руската православна църква приключи. Рано или късно трябваше да се случи. Поради характера и темперамента ми (както и възрастта и известния опит) не исках да затръшвам врати, да изгарям мостове и да правя скандал. Ако те имат нужда – нека пляскат, изгарят и подреждат. Явно имат нужда от това. Добре, благодаря, приемам го и няма да кажа нищо против. Това е справедливо по свой начин. Аз съм отделен от РПЦ и най-накрая това е свършен факт.

Днешното събитие е повод за много хора да определят отношението си към мен. И това са много близки хора (роднини, приятели), и вие, мои приятели и читатели, и тези хора, които са чували нещо за мен, а аз не ги познавам. Не е тайна, че за някои хора свещеникът е просто обект, който изпълнява определен набор от функции. И ако този обект престане да изпълнява функциите си, в най-добрия случай той се изпраща в коша за боклук, а в най-лошия бива яростно изритан, защото не е успял да оправдае очакванията им”.

Йером. Андроник (Пантак)

Това е поредният свещеник в РПЦ, който е лишен от сан. По-рано през септември, „Ахила“ съобщи, че известният мисионер, преподавател в Сретенската семинария, отговарящ за инициативите с младежи йером. Андроник (Пантак) беше „даден на църковен съд, отчислен от братството на Сретенския манастир и запретен от служение до завършването на църковното разследване“. Йеромонах Андроник беше постоянен гост във всички медии – либерални и консервативни и в много радиопредавания (тук). Ултраконсервативните често го обвиняваха в „модернизъм“ (каквото и да означава това).

Днес, в социалната мрежа се появиха коментари, че и той е лишен от сан, но все още няма потвърждение от официалните църковни медии.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: