Меню Затваряне

Лукашенко обвини противниците си, че подготвят автокефалия на Беларуската ПЦ

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че противниците на неговата политическа власт искат да обявят автокефалия на Беларуската православна църква (МП).

„Те вървят по изпитания път – обявяване на автокефалия. Писма отидоха до Константинопол, писма до митрополит Вениамин, той сам ми каза. И тук виждаме такъв обрат. Трябва да направим всичко възможно, за да запазим основното си достойнство – междурелигиозния мир – в Беларус “, е заявил Лукашенко по време на посещение в беларуски манастир.

Източници на Вселенската патриаршия обаче са заявили пред Orthodox Times, че подобно искане не е достигнало до Константинопол, нито е обсъждано. 

„Няма да навлизам в подробности. Само ще ви напомня, че на фона на тази пандемия, както я наричаха, първоначално се опитаха да ни разклатят и, както виждаме днес, да ни сломят “, е заявил Лукашенко с аргумента, че свещеници са били замесени в някакъв “план”, за да го свалят, както е охарактеризирал мирните демонстрации на гражданите.

„В началото те прилагаха метода на блицкриг, който не успя, след това последваха игрите с хората (отнася се за събиранията на гражданите). За съжаление храмовете също участваха в това. Имаше опит да се включат почти всички католици (с храмовете) и много от тях бяха съучастници. (…) И сред нас имаше някои вълнения сред православните, с които днес митрополитът (новият екзарх Вениамин) и православната църква се справиха”, е заявил президентът на Беларус в част от изказването си.

Международната общност не призна Александър Лукашенко за легитимен президент на Беларус, тъй като законовите процедури по време на изборите не бяха спазени. На страната са наложени санкции от ЕС заради “насилствена репресия” и неотдавнашното отвличане на опозиционния журналист Роман Протасевич, писа Радио “Свободна Европа”.

В страната наистина действа „Беларуска автокефална православна църква“, създадена в началото на 90-те години от свещеници, които са излезли от РПЦ. Повечето енории от тази общност обаче са в Северна Америка, където има свобода на вероизповеданията. Този въпрос явно тепърва ще става актуален, защото Беларуската православна църква е изцяло подчинена на Московска патриаршия и действа според нейната политика, т.е. в пълно подчинение на държавната власт (преди месец Беларуската ПЦ дори подписа споразумение за сътрудничество с МВР в Беларус).

Това пролича не само по време на протестите в Беларус през изминалото лято, но и при смяната на Беларуския екзарх заради това, че не е взел строги мерки против протестиращи свещеници и миряни и макар и дипломатично, се е изказал против задържането на мирни граждани, а също и при неочакваната заповед за оттеглянето на митрополита на Гродно Артемий, с когото радио “Свобода” направи интервю по темата (тук). В него той отхвърли обвиненията, че епархията му се е превърнала в “убежище на автокефалистите”, което още веднъж показва, че в Беларуската църква се заражда недоволство срещу овладяването на църквата от държавата и подчинението й авторитарната власт.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: