Меню Затваряне

Майк Помпео обвини Русия в опит за присвояване на Православната църква

Секретарят на Държавния департамент на САЩ Майк Помпео е на няколкодневна обиколка в Европа от 27 септември до 2 октомври, която включва Гърция, Италия, Светия престол и Хърватия.

След срещата в Солун, на 29 септвември Майк Помпео посети о-в Крит, където НАТО има своя военна база до гр. Суда, за да подчертае силното партньорство на САЩ за сигурността на Гърция.

По време на речта си, говорейки за сигурността в района, и особено за дестабилизирането на Либия (повече виж тук), секретарят на Държавния департамент на САЩ каза, че Русия се опитва да си присвои Православната църква и заяви, че е съгласен на по-тясно сътрудничество с гръцкия премиер за преодоляване на предизвикателствата, пред които тя поставя Православието. Майк Помпео спомена и разпространяването на фалшива информация във връзка с пандемията. Във видеоматериала на този линк можете да чуете цялото изказване. Български медии излязоха с информация за протести срещу посещението на Майк Помпео в Атина и Солун.

Няколко дни по-рано на 24 септември Майк Помпео проведе среща с американския архиепископ Елпидофор, който изрази опасенията на гръцко-американската общност във връзка с агресивното поведение на Турция в Беломорието и Източното Средиземноморие. Архиепископ Елпидофор повдигна въпроса за превръщането на “Света София” в джамия и потърси подкрепа за разрешаването му.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: