Меню Затваряне

Майк Помпео призова властите в Беларус да пуснат в страната митрополит Тадеуш Кондрусевич

“Беларуските власти трябва да преразгледат решението си да забранят влизането в страната на главата на католическата църква в Беларус митрополит Тадеуш Кондрусевич, който няма друго гражданство, освен белоруското, заяви на 13 октомври ръководителят на Държавния департамент на САЩ Майк Помпео.

“Изминаха повече от 40 дни, откакто властите на Беларус не позволиха на своя съгражданин архиепископ Кондрусевич да влезе в страната. Такива действия са несправедливи и противоречат на принципа на свобода на религията” – допълни Помпео, който още в началото на септември направи подобен апел към Минск.

На 31 август римокатолическият духовник архиепископ Тадеуш Кондрусевич, който е Минско-Могильовски митрополит и председател на Конференцията на католическите епископи в Беларус, беше спрян на границата на Беларус с Полша. Духовникът е белоруски гражданин и според закона никой няма право да ограничава влизането му в страната.

Случаят беше продиктуван от изказванията на митрополита, който по-рано беше направил обръщение към президента на Беларус Александър Лукашенко и към всички власти в страната да бъде прекратено насилието и да бъдат освободени задържаните в ареста граждани:

“Нашето Отечество преживява сложно време, което за велико съжаление, вече е помрачено от пролятата кръв, хилядите задържани и жестоко битите мирни жители, които искат да узнаят истината за президентските избори, състояли се на 9 август”.

Александър Лукашенко, който за шести път се провъзгласи за президент на Беларус, заяви в началото на септември, че главата на католическата църква в Беларус не е допуснат в страната, защото „той получи назначение от полска страна“. Лукашенко не представи доказателства за това свое твърдение.

По материали от Credo.press

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: