Меню Затваряне

Македонската църква търси благоприятно развитие на отношенията си със СПЦ

Желание да развитие на отношенията между Македонската (непризната) църква и Сръбската православна църква изрази Архиепископът на Охрид и Македония Стефан в своето поздравление, адресирано до новия сръбски патриарх Порфирий.

Така архиепископ Стефан изрази общия стремеж на Македонската църква, която в момента е в състояние на „едностранно провъзгласена автокефалия“ (изразът е на покойния руски патриарх Алексий II в едно негово интервю) от страна на СПЦ, която създаде паралелна йерархия на територията на Македония и това предизвика неодобрението на РПЦ-МП (тук).

Македонската православна църква не е призната от нито една поместна църква и нейният предстоятел не се споменава в диптисите. През ноември 2017 г., Македонската църква официално се обърна към Синода на БПЦ с молба да съдейства за получаване на автокефалия, а през 2017 г. патриарх Неофит изпрати свой представител в Струмица – Велички епископ Сионий за тържествената литургия за празника на св. петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици.

На 21 декември 2017 г. в синодалната палата се състоя среща между синодалните комисии на Българската и Македонската православна църква по въпроса за каноничния статут на Македонската църква и българските архиереи взеха следното решение:

“Българската православна църква – Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, поради което, след направени разисквания,

Св. Синод единодушно РЕШИ:

При положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка -Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.

2. – Във връзка с предходното решение,

Св. Синод РЕШИ:

Определя Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ в състав: Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.“ (тук)

От македонска страна, комисията е в състав: Македонски архиепископ Стефан, Преспанско-Пелагонийски митрополит и администратор Австралийско-Новозеландски Петър, Дебърско-Кичевски митрополит и администратор Австралийско-Сиднийски Тимотей и Хераклейски епископ Климент, секретар на комисията. През 2018 г. архиепископ Стефан беше на посещение в България.

След признаването на автокефалията на Православната църква на Украйна, Преспанско-Пелагонийския митрополит Петър заяви, че Македонската църква очаква признание от Константинопол. Освен това, както президентът, така и министър-председателят на Северна Македония, по примера на украинския парламент и президент, се обърнаха към Вселенския патриарх Вартоломей със съответната молба (тук).

Митрополит Петър допуска, че предложението за предоставяне на автокефалия на МПЦ-ОА може да излезе от новия патриарх на СПЦ, но може да я предостави само Вселенският патриарх (тук).

Ето и пълният текст на писмото на архиепископ Стефан до патриарх Порфирий:

“Ваше Светейшество,

Както от Наше, така и от името на братята архиереи, свещенството, монашеството и верния народ на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, приемете най-искрени поздравления по повод на Вашето избиране. Всезнаещият Бог, по Своя вечен и спасителен за всички нас промисъл, призова Вас да възведе на престола на св. Сръбска православна църква.

Във Вас, Ваше Светейшество, ние виждаме христоподобен архипастир, който в своята възвишена евангелска любов получава правилно разбиране за състоянието на Православната църква и вярваме, че във Вашата непоколебимост на престола на св. Сава ще се прояви истинската христова любов, а междуцърковните отношения ще се развиват в интерес на нашите близки народи и църкви.

Молим Всемилостивия Бог и Спасител наш Господ Иисус Христос да Ви дарува добро здраве и духовни сили, за да се проявите като добър пастир и съработник на Господнята нива за благото на светата Църква.

Желаем Ви дългоденствие, Светейши Владико!

Предстоятел на МПЦ-ОА

Архиепископ Охридски и Македонски

Г-н г-н Стефан”.

По материали от Credo press и българската и чуждестранна преса

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: