Меню Затваряне

Президентът на Северна Македония с писмо до Вселенския патриарх

Македонското издание religija.mk съобщава, че президентът на Северна Македония Стево Пендаровски е изпратил писмо до Вселенския патриарх Вартоломей с молба да упражни правото си на апелация като признае автокефалията на Македонската православна църква.

“Историята ни показа, че трябва постоянно да се адаптираме към времето в полза на хората. Вселенската патриаршия е пример за това как да останем последователни с ценностите и в същото време да бъдем динамични в справянето с настоящите предизвикателства. Като президент на моята държава бих искал лично да Ви информирам, че през последните три години решихме да използваме времето в наша полза и да оставим след себе си историческите разногласия. Обръщам се към Вас от името на много мои съграждани, които се определят като православни християни и чието единствено желание и необходимост е да се помирят със своите съседи и да вървят към общо бъдеще, в съжителство и истинска свобода. В тази връзка бих искал да изпратя молба до Ваше светейшество да приемете призива на нашия благочестив народ, нашата църква да се възползва от Вашето право на апелация, за да могат нашите граждани с православно вероизповедание най-накрая да се изравнят с всички останали православни християни по света. Пожелавам Ви здраве сред голямата несигурност със здравната криза, която засегна целия свят” – се казва в писмото на Пендаровски до Вселенския патриарх, изпратено по повод началото на новата църковна година.

Religija.mk отбелязва, че това писмо на президента, което по някакъв начин се намесва в търсенето на решение за МПЦ и в подкрепата за Вселенската патриаршия, е положителна изненада, тъй като Стево Пендаровски е имал възгледи, които предполагат секуларизъм в отношенията между държавата и религиозните общности.

Президентът на Северна Македония използва празника в началото на новата църковна година като повод да затвърди идеята за автокефалия и да насърчи процеса, което е особено важно в ситуацията на световна пандемия. Запознати със ситуацията твърдят, че писмото със сигурност е в съгласие с МПЦ, което от своя страна показва, че църквата е готова да продължи разговорите с Вселенската патриаршия.

“Много пъти президентите на страната ни повдигаха инициативи и писаха писма до Вселенския патриарх, молейки го за подкрепа за МПЦ, но това писмо на Стево Пендаровски идва във време на вече приетата инициатива на Вселенската патриаршия да реши каноничния въпрос на МПЦ, след писмото на премиера Зоран Заев от 2018 година” – съобщава изданието.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: