Меню Затваряне

Макс Клименко за „пострадалите от латините“ и гледната точка на историка

Макс Клименко

Макс Клименко

Близо до входа на Протатската църква в Карея се намира гробът на мъченика прот Козма (протос, протоепистат, бел. ред.). Той, а заедно с него и много други светогорци, отказват да признаят Лионската уния, която император Михаил VIII Палеолог подписва с Рим, признавайки върховенството на римския епископ. Затова наказателен корпус, изпратен от императора на Атон, има задачата да принуди светогорците да приемат унията, а несъгласните са били преследвани, изтезавани и екзекутирани по мъчителен начин.

Зографските монаси заедно с игумена са били изгорени живи в кулата, където са се барикадирали. А на прота Козма, като предстоятел на атонската монашеска общност, просто му отрязват главата. Сега честната му глава е в олтара, където поклонниците могат да й се поклонят. А латиномъдруващите византийци-униати (те са били именно имперски чиновници – гърци, а не някакви уж изпратени от Запада католици) след това са платили скъпо за предателството си спрямо православната вяра.

Това означава, че от гледна точка на историка, а не на любителя на конспиративните теории, названието „Събор на светите зографски мъченици, пострадали от латините“ е некоректно. На Атон не е имало никакви латини, а е имало имперска „росгвардия,“ която по тогавашните стандарти е действала по същия начин, както Росгвардия или която и да е друга полицейска структура днес действа срещу инакомислещите.

Несъгласните с унията, като неизпълняващи волята на миропомазания василевс, били смятани за „врагове на народа“ и „предатели на Рóдината“). И да не забравя да спомена, че реставрацията както на протатската църква, така и на самата гробница на св. свещеномъченик Козма, са извършени с парите на безбожния Запад, от специалния фонд на Европейския съюз – 75% от тях са пари на ЕС и само 25% са средства от самата Гърция.

Източник: Страница на Макс Клименко

Виж още: Истинската история на опита за въвеждане на уния на Атон • Християнство.бг (hristianstvo.bg)

Posted in Светогорие

Вижте още: