Меню Затваряне

Манастирът на о-в Евбея е вън от опасност, но битката с огъня продължава

Неравната битка с огъня продължава в много части на Гърция. Заобиколен от пламъци и заплашен от изгаряне беше манастирът “Преп. Давид”, на о-в Евбея, монасите бяха евакуирани вчера следобед, а поклонниците – изведени на безопасно място. Orthodoxia News Agensy съобщава днес, че огънят вече е локализиран и манастирът е вън от опасност. Игуменът на манастира архим. Гавриил призова всички да се молят в това изпитание. “Потънахме в дима, докато огънят беше на около 1,5 км от нашия манастир. Нищо не можем да видим. Виждаме, че димът идва към нас. От пристигналите в манастира братя научаваме новини за мястото, докъдето огънят е достигнал. Богородица и светият старец да го спрат, така че да не достига тук. Той унищожи всичко“, са били думите на игумена на манастира, когато е виждал огънят, който се насочва към манастира, обвит в дим.

Опожарен и напълно разрушен е обаче храмът на св. пророк Илия в Платанос (Древна Олимпия, Елида – исторически регион в западната част на п-в Пелопонес), построен през 1922 година.

Храмът “Св. пророк Илия” е напълно унищожен от огъня

В Гърция пожарите са много често явление през лятото. За последните четири дни на август (1-4 август) са изгорели общо 6 000 хектара (60 000 декара) земи. През 2020 г. изминалата година общата изгоряла площ е 10 376 хектара, докато през 2019 г.- 9 405 хектара.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: