Меню Затваряне

Марио Коев представя “Трагизъм и надежда в “Книга на Иова”

Българският богослов, литератор и църковен публицист Марио Коев ви кани на представянето на неговата книга “Трагизъм и надежда в “Книга на Иова”. Опит за драматично богословие”, което ще се състои в София на 10 юли (събота) от 17 ч. в бистро “Слънчевата къща” на ул. “Латинка” 27А.

Книгата, която Марио Коев представя, излезе на части в сайта Двери.бг, където можете да видите “Размишления върху “Книга на Иова” от автора и отделните части на книгата.

“Така понятието за драматично богословие, изглежда, се доближава по-скоро до съвременното схващане за екзистенциално богословие, доколкото се занимава и се интересува от съществуването на човека в неговото боготърсачество, както и, разбира се, в богоотстъпничеството му. От друга страна, все пак екзистенциалното богословие е достатъчно широк и неясен термин и лесно би ни подвело да преинтерпретираме православното богомислие, да речем, в една [пост-]модерна спекулативна форма, което по никакъв начин не може да бъде негова цел.

Тук на практика опираме до темата за отношенията и различията между религиозна философия и богословие, върху която няма да се спираме сега. Само ще кажа, че настоящият текст е своеобразна „смес“ между двете, доколкото самото определение драматично богословие го предполага. Важно ми се струва и да наблегна върху факта, че в никакъв случай в тази книга не бива да се търси нито спекулативно богословска в собствен смисъл, а още по-малко – догматическа богословска работа. Тя няма, нито пък може да има такива цели и задачи. Затова и изразът драматично богословие не бива да се разглежда като „понятие“ или като „термин“ в един по-строг смисъл на думата. Той е по-скоро „типологично“ описание за лични богословски размисли по определен повод (в случая „Книга на Иова“). Следователно драматичното богословие се родее много повече с проповедта, но без да е същото като нея.”

Posted in Култура, Нови книги