Меню Затваряне

Доц. д-р Мариян Стоядинов

Доц. д-р Мариян Стоядинов е зам. декан на ПБФ и ръководител на катедра „Библейско и систематическо богословие“ в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, преподавател по Догматическо богословие, Инославни изповедания и Богословие на иконата.

Завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София през 1991 г. През 1999 г. защитава докторска дисертация на тема „Православното учение за Божията благодат. Догматически анализ“.

В периода 2002-2003 г. е следдокторската му специализация на тема „Движението на коливадите на Света гора през 18 и 19 век“ в Богословския факултет на Аристотелевия университет в Солун, Гърция.

Президент е на Балканския православен младежки съюз (BOYA) от 1994 до 2006 г.

От 1995 до 1998 г. е асистент, а в периода 1998-2001 – старши асистент в Православния богословски факултет на ВТУ и води семинарни упражнения по Догматическо богословие, Инославни изповедания и Патрология.

През 2003-2007 г. е зам. декан на ПБФ и главен асистент до 2010 г. с курсове и публикации в областта на Догматическото богословие и Богословие на иконата.

През 2010 г. е доцент, като в периода 2011-2015 г. и от 2015 г. до днес е зам. декан на Православния богословски факултет в административно-ръководната, научноизследователската и международната дейност.

Лектор в Университета на Алба Юлия (Румъния).

Председател на Управителния съвет на фондация „Дякония и мисия“.

Автор е на книгите: „Символите на Църквата – от апостолския век до тържеството на Православието“; „Божията благодат – богословско изследване“; „Църква. Общност. Общество“; „Иконология на догмата“.

Доц. Стоядинов е също така преводач, редактор и издател на сборници с текстове, статии и книги на християнски автори.

Автобиография и научни публикации на доц. д-р Мариян Стодинов вижте в сайта на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ (тук).

Публикации на доц. д-р Мариян Стоядинов вижте още в:

Християнство бг, Двери бг, Православие бг, Академичен дискусионен клуб, Теологикон.